Les fonts del Llobregat

per Ferran Climent Costa / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc de la Catalunya Central), 23 de març de 2018 a les 19:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INDRETS. Situades prop de l’extrem septentrional del Berguedà, dintre del municipi de Castellar de n’Hug. Hi neix un dels rius més importants de Catalunya. 
 


En aquest lloc hi ha una surgència d’aigües subterrànies que aquí arriben a la superfície, brollant de vegades amb una gran intensitat. Aquestes surgències d’aigües situades al peu del poble de Castellar de n’Hug donen lloc a un important curs d’ aigua, que acabarà sent el riu Llobregat. Però la qüestió és per què es produeix aquí aquesta important surgència. Cal recordar que les aigües subterrànies sovint circulen entre les esquerdes dels materials carbonatats i en arribar a roques poc permeables poden donar llocs a fons, més grans o més petites. Aquest és el cas d’aquest indret: aquí les aigües han estat circulant entre les esquerdes dels materials carbonatats del Devonià (unes roques amb una antiguitat d’uns 420 milions d’any). Després en arribar al contacte amb les roques generalment impermeables del Permià (d’uns 300 milions d’anys), en no poder travessar-les, s’obren camí cap a la superfície. Aquestes roques del permià es troben sovint constituïdes per nivells argilosos (com aquí) i altres per nivells sorrencs. Així, al contacte entre uns materials i altres, s’han produït les fonts, en arribar l’aigua a la superfície. Tots aquests materials es troben dintre del Sistema Pirinenc, una de les tres unitats que constitueixen el subsòl de Catalunya. I dintre d’aquesta important serralada, aquest indret es situa dintre del anomenat Mantell del Cadí. Un important gruix de materials que durant el Plegament Alpí ha anat encavalcant a altres materials situats més al Sud. Aquest encavalcament es va produir farà uns 30–40 milions d’anys, mentre que possiblement la xarxa de circulació d’aigua subterrània es va produir molt més tard, uns 3–4 milions d’anys. 
 
Nom del paratge: Fonts del Llobregat.
Situació: Terme municipal de Castellar de n’Hug, al Sud de la població, però molt a prop. S’hi accedeix molt fàcilment des de la població, i també des de la carretera que condueix cap a la Pobla de Lillet.
Situació geològica: És un indret situat dintre del Sistema Pirinenc, concretament dintre de l’important i extens Mantell del Cadí, originat durant el Plegament Alpí. Hi afloren roques carbonatades del Devonià. Aquestes roques es troben en contacte discordant amb nivells de vegades argilosos (com aquí) que pertanyen al Permià, d’una antiguitat d’uns 300 milions d’anys. Precisament, al contacte entre unes roques i altres hi ha les importants surgències d’aigua, que donen lloc a les fonts. Importància geològica: L’aigua circula entre els materials carbonatats calcaris i es desplaça a través de les fractures que trenquen aquestes roques. Després, en arribar al contacte amb les roques impermeables brollen a la superfície.
Materials geològics: Per una banda es troben les roques carbonatades de composició calcària (riques en carbonat càlcic) i per d’altre els nivells argilosos rogencs. Les primeres són del Devonià i les segones del Paleozoic, de l’era primària.

Edat de formació: Molt possiblement s’han format durant el Pleistocè.
Curiositats: Hi ha qui atribueix la paraula "N’Hug" al mateix origen que ha donat lloc a "noguera", atributiu a diversos rius que hi ha a diferents indrets de Catalunya. Possiblement, una paraula d’origen iber, de procedència del nord d’Àfrica, de la llengua amazic, que designa els corrents d’aigua.



Participació