I tu, ja mires les flors?

per Laura Serrat, 28 de desembre de 2017 a les 09:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INSTANT/INSTANTÀNIES. I tu, ja mires les flors? No solament aquelles que presenten les tiges fermes i els pètals de seda que cobreixen els camps sinó també les que viuen als balcons o a les rotondes de les ciutats, les que donen color a l’asfalt gris. 
Foto: Francesc González (Instagram: @tupaker)

Als carrers, les places o els espais verds de Manresa els manca la vida de les flors, segons alguns jardiners i floristes. Des de l’Ajuntament però, s’afirma que hi ha la voluntat de promoure i mantenir els espais per a la flor i, a més, el passat setembre la ciutat va obtenir tres Flors d’Honor al certamen Viles Florides, que pretén incentivar la presència de les flors als municipis. 
 
«Ni els estranys corrents de l’amor, ni l’aigua en el punt de la set; és a dir, res d’aquest món no es pot comparar al plaer que regala mirar la flor», expressa l’escriptora Mercè Rodoreda, en el conte titulat: "Flor Felicitat". La tendresa que les flors despertaven en l’escriptora, que va impregnar la seva obra, també la duen a dins alguns manresans que tenen cura de les flors. «Quan tenia divuit anys vaig viatjar a Holanda i allà em vaig enamorar de les flors i les plantes, fins aleshores no les coneixia prou bé», explica Àngels Guerrero, propietària de la floristeria Brunea Flors. Sosté que la nostra cultura no té present que les flors són part de la vida. Mercè Ribas, florista de la Magnòlia, comenta que va créixer envoltada de l’olor de roses i clavells. «A l’hora de preparar un ram s’ha de tenir una formació, però també ens deixem guiar pel cor», sosté Ribas. El seu pare, Màrius Ribas, propietari i jardiner de la Magnòlia, remarca que un bon jardiner s’ha d’estimar les plantes, «i això es demostra cuidant-les i coneixent a cada flor». 
 
Veure créixer la flor que tu mateix has plantat pot ser gratificant, però no tothom disposa del temps necessari per cuidar les plantes. «Quan passejo em fixo en els terrats de la ciutat i hi ha força gent que deixa morir les flors», sosté Màrius Ribas. La majoria de jardiners afirmen que hi ha una major presència de gent gran disposada a fer-se càrrec de les flors. «Sobretot venen dones grans que estan soles», explica la florista Àngels Guerrero, que assenyala que la majoria dels clients van a la floristeria només els dies especials, com per la Diada de Sant Jordi, Nadal o les festes d’aniversari. Carme Rodríguez, florista de la jardineria i floristeria Món Verd, assegura que en països com França, Alemanya o Holanda compren poms de flors com aquí comprem el pa. 
 
L’impressionista, Claude Monet va declarar que devia a les flors el fet d’haver-se convertit en pintor. Els colors dels pètals poden ser una font de vida i d’inspiració. Per aquest motiu, jardiners i floristes reivindiquen que hi hauria d’haver més presència de flors a la ciutat. Màrius Ribas considera que les entrades de Manresa haurien d’estar més cuidades, «ja que és la primera imatge que un s’endú de la ciutat». Jordi Lladó, copropietari de la jardineria Uniplant, està desencantat amb els nostres jardins públics i remarca que si el passeig del Riu es millorés podria esdevenir una autèntica meravella. Jordi Serracanta, regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l’Ajuntament, explica que dos dels propòsits que estudien són promoure l’ornamentació floral al Barri Antic i donar continuïtat a la zona fluvial de Manresa. Pep Torné, tècnic de jardineria de l’Ajuntament, assegura que s’ha fet una aposta clara per recuperar espais per a la flor, “però hi ha zones on s’han respectat més que d’altres». Torné explica que a l’hora de plantar flors han d’estudiar bé el lloc, «ja que sovint ens hem trobat que la gent les trepitja o les arrenca». Considera que aconseguir una ciutat florida és feina de tots.



Participació