Nadal negre

per El Pou, 18 de desembre de 2017 a les 09:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MANRESA, ESPÒILER 2022. PER EMISSARI 2022


Aix, el Nadal, aquella època de l'any on les famílies es retroben, on els nens s'omplen de joia, on ens posem a la pell de l'altre i compartim amb els qui no tenen, quan l'amor i la felicitat omplen les llars de calor... Bajanades! El Nadal és el màxim exponent del consumisme irracional. I una ciutat ha de fer tot el que estigui a les seves mans per recordar als seus habitants que la felicitat es compra, encara que aquesta tingui metxa curta i exploti durant el gener costerut.
 
En aquest sentit, l'any 2022 Manresa no es podia permetre el luxe de posar la mateixa pastanaga de sempre davant del ruc. Els turistes adinerats que volien passar el Nadal a la ciutat podien no sentir-se prou motivats per la clàssica pista de gel de la plaça de Sant Domènec i la il·luminació nadalenca estàndard. La capital del Bages, contendent a esdevenir la capital del país després d'un 2022 gloriós, havia de generar un impacte mediàtic suficient per tal que tots els mitjans d'arreu del món parlessin de la ciutat com el millor lloc on celebrar la festivitat cristiana del Nadal.    
 
La primera acció per aconseguir-ho va ser renunciar a la il·luminació de Nadal amb llum led i tornar als llums d'alt voltatge de tota la vida. També es va optar per cobrir la totalitat de carrers i balcons amb aquesta contaminació lumínica. L'esperit nadalenc s'havia de percebre a nivell planetari, encara que això obligués els manresans a sortir de casa amb ulleres de sol o màscares de soldadura. La pista de gel de Sant Domènec es va mantenir, però es va expandir fins a connectar amb la resta de barris. Els carrers es van transformar en escenaris d'incomptables relliscades i cossos gelats. La banda sonora, nadales a tot drap per contrarestar el fort soroll dels generadors de gel.
 
L'absurd consum energètic de Manresa va generar una apagada general que va deixar Catalunya sense llum durant totes les festes de Nadal. Encara avui tothom recorda aquell Nadal d'escudella freda amb galets durs, amb els carrers a les fosques i sense calefacció. El butà va pujar a preu d'or i la gent pal·liava l'efecte dels mugrons durs portant més capes que una ceba. Tal i com era la intenció, la campanya nadalenca va generar molt ressò mediàtic i Manresa va obrir tots els telenotícies del món, però per estirar més el braç que la "manta".



Participació