Simulador del Procés Català

per El Pou, 16 de novembre de 2017 a les 11:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MANRESA, ESPÒILER 2022. PER EMISSARI 2022


En el primer any de carrera, els futurs emissaris aprenen a filtrar quina informació poden emetre als seus receptors del passat per evitar alterar l'espai temps. No vull enganyar a ningú, encara em queden assignatures de primer, però intentaré no fer espòilers que afectin l'esdeveniment del procés català.
 
El reguitzell d'actes constitucionals que el govern espanyol va aplicar sobre els ciutadans i representants polítics de Catalunya a partir del referèndum de l'1 d'octubre de 2017 seran recordats per sempre. Però el consistori de Manresa volia assegurar-se que els milions de turistes que visitarien la ciutat a partir de l'any 2022 rebrien un adoctrinament adequat sobre aquells mesos convulsos. Es va estudiar la possibilitat de crear una exposició que cridés l'atenció dels visitants amb objectes històrics del procés, com ara la recreació d'una habitació del vaixell Piolín o el coll de la camisa que va dur el periodista Ferreras en tots els especials sobre Catalunya. Per sort o per desgràcia aquesta opció no va tirar endavant i en el seu lloc es va aprovar una instal·lació pedagògica i d'entreteniment a la plaça de la Independència, el Simulador del Procés Català.
 
La manera escollida per explicar al turista el procés que ha portat a Catalunya al punt on es troba al 2022 és la immersió i experimentació en primera persona, com si es tractés d'un català més de la minoria no silenciosa. Res de realitat virtual, poc realista i sense capacitat de commoure. Una simulació física, sensitiva i palpable és el que els turistes, curiosos o romàntics del procés poden viure a l'interior d'aquesta instal·lació transformable d'última generació. L'experiència comença posant a prova la capacitat de l'usuari de traslladar una urna del punta A al punt B sense ser detectat per les càmeres, seguidament l'aparent facilitat de posar una papereta a l'interior de l'urna es veu alterada per una allau de cops de porra, llançaments de pilotes de goma i l'imperi de la llei en la seva justa mesura. L'usuari també experimenta la ceguesa provocada pel gas lacrimogen i la irritació en escoltar "fake news" propagades pels detractors de l'adoctrinament de l'educació i mitjans públics catalans, o viure la independència, però del sistema judicial espanyol, i les penúries de ser empresonat en una presó hostil...
 
Com no podia ser d'altra manera, la instal·lació Made in Spain va ser fabricada per Hardcore Simulation, l'empresa creada per donar feina als agents de la Guàrdia Civil que van perdre els llocs de treball a Catalunya. El dia de la inauguració del simulador a la plaça de la Independència, el flamant nou Rei de Catalunya va rebre el cop de porra d'honor. Sí, ho heu llegit bé.



Participació