Una tarda de cine

per El Pou, 24 d'octubre de 2017 a les 09:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INSTANT / INSTANTÀNIES. “Aquesta tarda veurem una pel·lícula diferent”, va assegurar un pare al seu fill, mentre aquest el mirava amb els ulls ben rodons i expectants. 
A la Plana de l’Om, el bon temps es reflectia en les sandàlies d’estiu i els estampats de flors que duien les mares, mentre els fills les tibaven del braç per entrar al nou cinema destinat al públic infantil. Les famílies es van posar en fila per agafar lloc per a la projecció. L’espai no feia olor de crispetes i solament hi havia programat un film per a aquella tarda. "Grand Prix a la muntanya dels invents" va ser la pel·lícula que, el dissabte 26 de Festa Major, va encetar la programació del Petit Cine Club, una iniciativa de les entitats culturals Cine Club i Imagina’t, amb el suport de l’Ajuntament. 
 
La pantalla encara romania a les fosques, com si fos una finestra tancada a punt d’esclatar i obrir-se. Asseguts en les butaques taronges, els nens i nenes no paraven quiets. «M’agraden les pel·lícules d’aventures i també les que tenen un ritme ràpid», va dir la Kíria, una nena de nou anys. Però la història que s’estava a punt de projectar és de l’any 1975. De fet, una dona asseguda en un racó de la sala va recordar que feia anys ja havia vist aquell film a la sala Ciutat i ara, volia tornar a viure els personatges. La sala es va anar ennegrint alhora que les veus desapareixien i es començava a sentir el so del silenci. Fins que la finestra de la imaginació es va obrir, il·luminant el rostre de cadascun dels assistents. 
 
La música i el traç del dibuix dels personatges denotaven que es tractvaa d’un film antic. Un home gran i dos animals són els tres protagonistes, que viuen junts dalt d’un turó. Aquests personatges del film "Grand Prix", dirigit pel noruec Ivo Caprino, mostren una forma de viure desaccelerada i entranyable. La història ressalta l’encant d’algunes escenes quotidianes, com un sopar amb els que estimes o adormir-se mentre escoltes la respiració de qui tens al costat. Anna Crespo,  regidora de Cultura, sostenia que sovint carreguem d’activitats als infants i no deixem un espai perquè estiguin més tranquils. El director del Cine Club, Enric Tierz, va explicar que la iniciativa del Petit Cine Club pretén potenciar l’hàbit infantil d’anar al cinema, i a través d’això, que cultivin la imaginació i aprenguin valors. A més, el projecte vol oferir pel·lícules que no es poden trobar als cinemes comercials. 
 
Dins l’obra "Grand Prix", l’home gran treballa reparant bicicletes, encara que passa gran part del seu temps ideant vehicles de motor. Un dia els tres personatges s’adonen que un antic ajudant els ha robat un disseny per a un motor de cotxes de curses i ha esdevingut un campió mundial de Fórmula 1. Això és el desencadenant de la història, que provoca que construeixin un nou disseny motor per fer front al traïdor en una cursa. El film retrata aquest procés de construcció i, d’aquesta forma, els infants observen l’esforç i el temps que comporta assolir un objectiu. El mateix temps i esforç que ha comportat crear el Petit Cine Club. «Feia molt temps que volíem crear un espai per als infants, però no disposàvem dels recursos suficients», va comentar Tierz. De moment, es projectarà una pel·lícula al mes fins al desembre (quatre films a la Plana de l’Om i un al Casal de les Escodines, on serà gratuït).  
 
Els aplaudiments van omplir l’espai quan l’home gran i els dos animalets van guanyar la cursa amb el cotxe que havien construït. L’última imatge mostrava com, després d’aquella victòria, els tres personatges tornaven a casa, a fer la vida de sempre, sense cap ànsia de poder. «M’ha agradat molt, és molt bonica», va dir la Kíria. Un altre nen va explicar que el moment que més li havia agradat va ser l’aplaudiment conjunt. 
 
Foto: Francesc González (Instagram: @tupaker)



Participació