El "Juan de los pájaros" i la constitució de la por

per Pere Culell, 21 de setembre de 2017 a les 10:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El Juan González Reina, el "Juan de los pájaro"s, és un bon amic que viu al Xup des de fa molts anys. Ha estat sempre rebel i un ferm lluitador per la justícia social. En aquests moments tan importants de la revolució dels somriures per una República lliure, neta, justa i fraternal, feia dies que volíem parlar de l’ara anomenat règim del 78, o, com l’anomenava el Juan fa 40 anys, l’època de la constitució de la por. Va ser durant aquella època que el Juan va abandonar, decebut, el PSUC, després de militar-hi durant la clandestinitat, i va entrar al PSAN.
 
Ja llavors feia campanya amb en Xirinacs per votar NO a la constitució, per poder-ne fer una de més justa. En aquells temps, veia la constitució com un pacte de silenci entre dreta i esquerra. Arran de la legalització dels partits esquerrans, aquests es van dretanitzar, van acceptar la monarquia i van renunciar a la república per la por a una nova guerra civil. 
 
El temps li ha acabat donant la raó. Aquella transició modèlica, que quasi tothom es va empassar, ha dut a situacions com l’actual, en què s’han defensat bancs i no habitatge, hi ha una enorme fractura social entre rics i pobres, la corrupció ha campat per tots els escenaris i ho ha emmerdat tot. Utilitzen la constitució, i ens la tiren per la cara, per prohibir-nos-ho tot. En canvi, no l’han usat en favor de la ciutadania en cap moment durant aquesta crisi tan brutal. Els darrers anys, molta gent està usant l’expressió “règim del 78” per tal de qualificar un sistema fallit, amb origen en la transició.
 
El Juan tenia raó. Era la constitució de la por. Va ser una transició modèlica (per a ells!). Però el Juan creu en una oportunitat única per construir una república com la que ell somiava, per la qual va lluitar, lluita i lluitarà. Com diu el Juan, l’1 d’octubre votarem!, l’1 d’octubre guanyarem!
 Participació