BUGADA AL POU. Juliol 2017

per El Pou, 14 de juliol de 2017 a les 11:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PER QUINTÍ TORRA CORDONS
Protestar, anunciar o embrutar?
 
Les façanes d’alguns edificis històrics del Barri Antic que encara fan cert goig entre l’excessiva degradació, com ara la casa Gomis del Born, que apareix a la fotografia, són una víctima crònica de pintades que es van netejant amb aquella paciència tensa. Aquest cop, com veieu, amb motiu dels actes organitzats a la plaça de Gispert, van aparèixer-hi encartellats pòsters que anunciaven la revetlla. La signatura de la brigada nocturna de la cola de pintor i l’escombra queda corroborada al peu dels pasquins, on hi ha impresos els col·lectius organitzadors, entre ells, una formació política amb representació al Consistori. Ja seria hora que, a l’hora d’anunciar o denunciar –fet de tot legítim i, fins i tot necessari– s’instés al departament de "màrqueting" de no embrutar certes punts de la via pública, la neteja dels quals acabem pagant tots els contribuents.

 
Iniciatives cíviques
 
Potser als empasquinadors els aniria bé portar a terme alguna activitat a l’escola Ítaca de la Sagrada Família, coneguda pels seus mètodes alternatius d’educació i per impulsar activitats que incloguin educadors, alumnes, famílies i entorn. Una veïna de l’indret m’ha fet arribar una estampa en què és pot veure un cartell de dimensions considerables enganxat al filat que delimita el perímetre de l’escola amb la Séquia, on es convida els ciutadans a recollir les caques dels gossos. S’addueix que la zona encara ruralitzada és també un camí per on circulen molts dels nens i nenes que diàriament fan a cap a l’Ítaca. La cirereta del pastís de la iniciativa, però, és que, part de l’advertència als incívics, s’ha col·locat una paperera on hi ha bosses de plàstic reciclades que els amos de les mascotes poden fer servir per recollir les defecacions. Segur que a l’Itaca qualifiquen diferent el treball dels alumnes, però, per a mi, aquesta iniciativa mereix un deu.
 

 
Bunyols de trànsit
 
De ben segur que Manresa i, en conjunt, la resta del país no guanyaríem cap premi de senyalització dins de la ciutat, a les rondes externes dels municipis i a les carreteres. La cosa ja ha millorat ja, però, és clar, quan veiem l’estat de senyals com el de la imatge adjunta, doblegada, mig tapada per les branques d’un arbre i amb un afegitó que indica el camí cap a l’Eix Transversal col·locat com un pegat, pensem que la capacitat per fer "pedaços" és infinita.

 
Traduccions de premi
 
Els traductors automàtics han fet molt de mal, sobretot entre els que no tenen cap context dels elements que estan traduint. És el cas de la franquícia Taberna Santamaría (també Dehesa) que basen l’oferta gastronòmica en els embotits ibèrics. La mostra me l’envia un subscriptor sorprès en veure el fullet que reproduïm, en el qual es localitza l’establiment de Manresa al carrer de «Carrasco y Hormiguera». Perquè, és clar, "Hormiguera" és la traducció automàtica de «Formiguera». Al marge de la i grega que uneix els dos cognoms del polític afusellat per ordres explícites del general Franco l’any 1938. 

 
Bones vacances

La Montse, de l'estanc Bonavista, de la carretera de Santpedor, està cansada que els clients no la mirin mai als ulls. I també de posar un cartell anunciant les vacances i que molts no se'l llegeixin i després s'exclamin. Per solucionar les dues coses aquest any s'ha fet aquesta samarreta que també serveix per promoure l'afició per la lectura entre els seus clients. No és l'estanquera de l'"Amarcord" de Fellini, però.... en fi... Bones vacances!
 



Participació