El civisme que hi ha i el que vindrà: calen més sancions per conviure millor?

per Natàlia Pelegrí, 21 de juny de 2012 a les 00:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ANÀLISI. En el ple d'abril, l'Ajuntament de Manresa va engegar els tràmits per aplicar una nova ordenança de civisme, encara no vigent a falta de superar alguns tràmits. El Pou ha volgut comparar, abans no s'apliqui, la nova normativa sobre convivència ciutadana amb la que encara s'aplica avui. 
Conductes fins ara legals com escopir o llençar papers són prohibides a la nova ordenança. Il·lustració: Pau Gros


El ple de l’abril de l’Ajuntament de Manresa va aprovar la nova ordenança de civisme i convivència ciutadana amb el suport de Convergència i Unió, Partit Popular, Plataforma per Catalunya i les abstencions del Partit Socialista i ERC. La CUP, per la seva banda, va ser l’única formació a votar-hi en contra. L’ordenança, però, no entrarà en vigor fins que les al·legacions que diverses entitats han presentat siguin resoltes i es produeixi una nova votació al ple.

Aquesta nova ordenança forma part del programa de govern de CiU per la legislatura de 2012-2015, i té per objectius millorar la convivència en la ciutat i enfortir la consciència cívica dels ciutadans. La qüestió fonamental és les mesures que es volen aplicar per assolir els objectius.


L’ordenança de civisme en vigor, mentre la nova no superi tots els tràmits legals, va acompanyada de la “Carta de Drets i Deures de la Ciutadania en la Convivència”, elaborada l’any 2008. L’ordenança ha rebut diverses modificacions al llarg dels anys per acomodar-la a la transformació de la ciutat: l’última de les quals, el 2005.

Juntament amb la Carta, l’ordenança té en compte principis generals que han de guiar la  convivència dels manresans, tant drets com deures individuals i col·lectius: no perjudici de la dignitat de les persones, condemna a qualsevol tipus de violència (física o psíquica), promoció de la cohesió del teixit social en constant transformació i una aposta per la resolució de conflictes que puguin sorgir de manera democràtica i sense conflicte. Així, promou més una sèrie d’intencions i comportaments ideals a la ciutat que no pas una regulació exhaustiva dels comportaments amb sancions vinculades al fet de transgredir-los.

Què regula la nova ordenança?

Els aspectes més destacats són la contaminació acústica dels carrers i la neteja
d’aquests. Augmenta, així, la regulació existent fins ara: especifica en major proporció quins actes són denunciables i sancionables i, alhora, detalla més la proposta d’actuacions que seran penalitzades. És a dir, hi haurà un nombre més elevat d’actes que seran sancionats, tals com llençar una cigarreta al terra o beure begudes alcohòliques al carrer.

Si comparem l’ordenança actual, juntament amb la carta de Drets i Deures, amb l’ordenança impulsada pel govern de CiU, el més destacat és l’augment dels fets que poden esdevenir sancionables i l’augment de la quantia que es paga per la multa corresponent a la infracció. L’ordenança regula totes les activitats que es puguin o no realitzar en espai públic.

És en aquest sentit que la nova ordenança s’ha emmirallat amb d’altres de ciutats com Barcelona o les de municipis costaners, la realitat dels quals té pocs punts en comú amb Manresa. S’hi equipara perquè, com la manresana, aquestes ordenances deixen poc marge per fer qualsevol activitat a la via pública.

Per assolir civisme i una millor convivència cal una gran regulació de l’espai públic? És necessari? La bona convivència s’assoleix per mitjà de sancions o bé de valors?

La resposta a aquestes preguntes rauen en cada persona, en els seus ideals, valors i creences. Un exemple d’això, i de la interpretació que se’n fa, i se’n pot fer, de la nova ordenança és la presentació d’al·legacions a aquest projecte per part de 18 col·lectius i entitats manresanes que també es pregunten com s’ha d’assolir una bona convivència i un bon civisme.

El govern manresà, de tota manera, no s’està de dir que serà per mitjà del pla de civisme que vol impulsar, associat a l’ordenança, que s’aconseguirà millorar el civisme de la nostra ciutat. Que serà amb pedagogia i no amb sancions la manera com Manresa podrà ser una ciutat més neta i orgullosa dels seus habitants.

De moment, sancions

No obstant això, mentre no s’aconsegueixi aquesta sensibilització, l’únic que valdrà, si res no ho atura, una ordenança que no té miraments a tractar d’incívic un fet tan habitual com és que els veïns estenguin la roba als seus balcons. L’Ajuntament ha d’immiscuir-se en el que puguin penjar els manresans als seus balcons? També estarà prohibit penjar-hi banderes? Dóna mala imatge a la ciutat una estel·lada o una rojigualda encara que l’exhibició de símbols sigui una expressió genuïna de democràcia?

El més destacat, dèiem, de la nova ordenança de civisme és el seu afany per regular el comportament dels manresans. Veurem si les al·legacions en un sentit contrari que han presentat 18 entitats aconsegueixen rebaixar les pretensions d’un govern que es va escandalitzar després de veure fotografies de joves orinant a la via pública la darrera Festa Major.

Documents de consulta: 

Ordenança municipal sobre la convivència ciutadana, en vigor

Carta de drets i deures de la ciutadania en la convivència, la participació i les relacions amb l'administració municipal


Nova ordenança aprovada pel ple el 19 d'abril, encara en tràmitParticipació