Inauguració de les obres del passeig del Riu (1956)

per Mireia Vila, 12 de maig de 2017 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El mes de maig de 1956, Manresa es va abocar solemnement a celebrar el quart centenari de la mort de Sant Ignasi. 
 Foto: Arxiu Històric Comarcal. Fons Enric Villaplana


L’efemèride va ser commemorada a les localitats catalanes i espanyoles de més tradició jesuítica. Manresa, com a pàtria del llegat espiritual de Sant Ignasi, no va voler ser menys. Les celebracions manresanes van començar el diumenge 13 de maig, amb la recepció les relíquies del crani i l’espasa del sant, procedents de Montserrat, i es van allargar fins al 20 de maig.
 
Els actes centrals es van fer el cap de setmana del 19 i 20 de maig, amb la concurrència de les autoritats civils i religioses. El dissabte al vespre, després d’una rebuda solemne a l’Ajuntament, es va fer la inauguració de les obres del passeig del Riu i del camí de la Cova. A la fotografia es poden veure les principals personalitats que van oficiar l’acte. En primer pla, hi figuren l’alcalde de Manresa Joan Prat Pons (dreta) i el cardenal Arquebisbe de Tarragona, Benjamín de Arriba y Castro (centre). Darrere seu apareix també el bisbe de Sant Sebastià, el vigatà Jaume Font i Andreu. L’encarregat de tallar la cinta va ser el president de les Corts espanyoles, Esteban Bilbao Eguía (centre, barret a la mà).
 
Les obres van ser rebudes per l’opinió pública com una intervenció necessària per dignificar l’accés a la Santa Cova, tot i que no hi va faltar qui es lamentés del retard amb què s’havien iniciat i al·legant que ja haurien d’haver estat enllestides per a l’ocasió. Durant aquella setmana l’ambient festiu va transformar la vida ciutadana amb tota mena de manifestacions. Manresa va rebre la visita de pelegrins vinguts d’arreu d’Espanya amb autocar i els alumnes de totes les escoles es van organitzar en comitiva per anar a visitar la Cova. També es fer una processó de les relíquies, integrada –formulismes de l’època–per associacions religioses tan sols masculines, seguida d’un castell de focs final.

 
Aquelles també van ser les dates elegides per engegar els primers semàfors de la ciutat, situats al tram de Sant Domènec-carretera de Cardona–carretera de Vic. Fins i tot corria la veu sobre una possible visita de Grace Kelly i Rainier. Es deia que els prínceps de Mònaco ja tenien reservada plaça en un cèntric hotel de la ciutat, rumor que va resultar del tot infundat.
 



Participació