El Pont del Clop

per Josep M. Mata-Perelló / Ferran Climent Costa (Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central), 8 de maig de 2017 a les 10:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INDRETS. Situat al bell mig del Solsonès, al municipi de Lladurs, aquest indret es troba situat dintre de la Depressió Geològica de l’Ebre (o Conca Geològica de l’Ebre), una de les dues unitats geològiques que constitueix la comarca. L’altra unitat són el Pirineus, els quals constitueixen tots els sectors septentrionals. 
 


En aquest lloc, hi ha un paratge força espectacular i alhora molt interessant, d’una gran bellesa. Es caracteritza per un aflorament de roques dures, entre les quals s’ha obert pas la ribera Salada, un dels principals afluents del Segre, per la banda esquerra. Aquest riu es forma a partir de la conjunció al paratge d’Aigües Juntes –del qual parlarem en una altra ocasió–, del riu Fred que baixa de Cambrils i de la riera de Canalda, que recull bona part de les aigües dels sectors orientals del terme d’Odèn
 
En aquesta zona s’ha produït una intensa activitat erosiva per part de la ribera Salada, que ha dut a la formació d’uns espectaculars congostos entre els afloraments dels conglomerats. A través d’aquests estrets, el riu s’ha anat obrint pas, per llocs inaccessibles d’una extraordinària bellesa. Dintre d’aquesta zona de congostos, el paratge del Pont del Clop es troba gairebé al final. Geològicament consisteix en un aflorament de conglomerats, formats a partir de l’erosió d’uns Pirineus més joves que els actuals. Aquests materials s’han sedimentat durant l’Oligocè, fa uns 30 milions d’anys, després d’haver-se format les serralades pirinenques. Aquestes roques tenen un origen molt semblant a les que constitueixen Montserrat. Més tard, sobre aquests materials durs es va establir una xarxa fluvial, que es va obrir pas entre aquestes roques. Ho va fer erosionant-les i constituint estrets congostos amb un conjunt de gorgs, sovint profunds. Molts d’aquests es situen al Pont del Clop, on s’han aprofitat sovint com a llocs de bany. També s’han aprofitat per fer-hi preses i derivar-hi part de les aigües per fer funcionar alguns molins, com el que es trobava situat al mateix Pont del Clop
 
Nom del paratge: El Pont del Clop.
Situació: Terme municipal de Lladurs. Aquest paratge es troba al costat de la carretera local que condueix cap a Montpol i Cambrils, des de Solsona.  Es un indret molt proper a la masia del Clop, del poblet escampat de Timoneda.
Situació geològica: Situat dintre de la Depressió Geològica de l’Ebre (de la també denominada Conca Geològica de l’Ebre) a la zona de deposició dels materials originats a partir de l’erosió dels Pirineus, durant l’Oligocè, es a dir dels Pirineus acabats de elevar-se. L’ indret es situa plenament a la vall fluvial de la ribera Salada.
Importància geològica: constitueix un element molt ostensible dels paisatges geològics del Solsonès. L’erosió de les aigües de la xarxa fluvial ha format uns profunds i espectaculars congostos. Aquests s’han anat obrint entre uns sediments durs, els conglomerats oligocens. S’hi poden observar molt bé els processos de  l’erosió de les aigües superficials sobre les roques dures.

Materials geològics: Els materials que hi apareixen són les roques denominades conglomerats, formades a partir de l’acumulació de fragments procedents de l’erosió d’altres roques, generalment carbonatades. Després, aquestes acumulacions de fragments, s’han anat cimentant, donant lloc a una roca bastant dura. Aquestes roques s’han format fa uns 30 milions d’anys, aproximadament.
Edat de formació: Pel que fa a les roques, l’edat és oligocènica; mentre que l’establiment de la xarxa fluvial es del Pleistocè, fa uns 3 milions d’anys.
Curiositats: El nom fa referència al pont del camí i a la seva proximitat a la masia del Clop.




Participació