Tots alhora

per Josep M. Oliva, 7 d'abril de 2017 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Per als que no estem al cas del futbol ni de totes les importants competicions que es juguen setmana sí setmana també, el 6-1 del Barça que li va servir per remuntar una eliminatòria pràcticament perduda es quedarà en la nostra memòria com una xifra al marcador. Com aquell 0-5 al camp del Madrid. D'aquí a poc temps ja no sabrem ni quin any va ser ni què s'hi jugaven però ens quedarà al cap el resultat i recordarem que va ser molt sonat. Perquè ho va ser, de sonat, i entenc que per als que viuen el futbol com una cosa èpica aquell partit serà tan memorable com el descobriment d'Amèrica. El que sí que recordaré sempre associat a aquell marcador serà una història paral·lela que es va difondre l'endemà en molts mitjans i que és ben curiosa. Un investigador que disposa d'un sismògraf a uns cinc-cents metres del Camp Nou va donar a conèixer els lleugers tremolors captats pel seu aparell a cada gol del Barça. I va explicar que quan l'equip va marcar el sisè, el gol definitiu per a la classificació, la sotragada produïda per l'esclat de l'afició va ser tan gran que va quedar enregistrada al sismògraf amb magnitud propera a 1 de l'escala de Richter. Un tremolor lleugeríssim i imperceptible per a les persones, però certament remarcable. 
 
Aquella anècdota, que si ho voleu no és altra cosa, em va fer pensar en l'immens poder que tindríem tots plegats si ajuntéssim esforços. Res de nou, tan sols la constatació d'una llei universal que la Humanitat sap de sempre i que es resumeix en un fórmula ben senzilla, "la unió fa la força". Imaginem-nos l'experiment del Camp Nou reproduït a gran escala: si tots els habitants del planeta saltéssim al mateix temps, la terra tremolaria. El poder de la unió de tots és una cosa que hem imaginat per activa i per passiva cada cop que ens hem preguntat què passaria si tots alhora féssim o deixéssim de fer alguna cosa. Podríem revertir el canvi climàtic, mantenir llocs de treball, crear-ne de nous, aturar la fam al món, desafiar el poder de les multinacionals, fer caure un govern, enderrocar un tirà. I per aconseguir algunes d'aquestes coses ni tan sols ens caldria utilitzar la força, només fer un boicot. Però, ara per ara, la gent només fa tremolar la terra per celebrar un gol.

 



Participació