El Centre Històric de Manresa: tòpics i realitats

per Pere Culell, 22 de març de 2017 a les 10:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Ara fa un any vaig fer un article sobre el Centre Històric de Manresa (CHM), coincidint amb el debat del Pou sobre "Nous plans per revifar el Centre Històric" i el nomenament d’Adam Majó com a Comissionat del Centre Històric (@ComissionatCH). Entre d’altres coses, hi deia que “s’ha acabat la crítica en negatiu i el menysteniment que neix, sovint, del desconeixement i de l’apatia”.

Un any després, veiem com l’activitat al CHM i els projectes que s’hi fan augmenten, que s’hi guanyen espais públics i que hi ha gent que treballa per millorar-lo i dignificar-lo. Que surten informes i estudis desmentint visions negatives que arrossegava el barri: poca llum, pocs comerços, poca activitat... Que es fa un balanç positiu del primer any de feina de l’Adam Majó com a Comissionat del CHM. De fet, el CHM té més comerços que Girona o Vic, i és més gran i dinàmic i funciona més bé que a la majoria de ciutats del país, de mida similar.
 
Ara, és cert, queda moltíssim per fer. La majoria de propietats són privades, i molts pisos buits no són habitables. És el gran problema del CHM: l’habitatge. De fet, és el gran problema dels barris antics d’altres ciutats, i no es pot resoldre només des de l’Ajuntament. Caldrà fer com d’altres ciutats: esponjar, rehabilitar i facilitar l’habitatge i l’aparcament. El Comissionat va presentar recentment un document amb 65 accions en les quals treballa, en coordinació amb veïns, entitats i institucions. Som-hi!
 
Segona edició del Saltaterrats. Poesia en patis i jardins del Centre Històric (Foto: Llibreria Papasseit‏)



Participació