El mòbil i el "phubbing"

per El Pou, 21 de març de 2017 a les 11:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DES DE LA BUTACA D'EN VOLTAIRE



Ara que estem immersos en un procés de globalització progressiva potser val la pena aturar-nos a reflexionar sobre aquest apèndix de la nostra anatomia, el mòbil. En els mesos que vivim, tenim diverses celebracions, algunes d’importades, com el passat sant Valentí, el propers dia del pare i de la mare, el nostrat sant Jordi,  i de com aquesta eina –de comunicació?– ens acompanya. Es poden celebrar aquestes festivitats sense fer fotos, "whatsappear", pujar les fotos a Facebook, Twitter o Instagram? Per a una gran part de la espècia humana, no hi ha estimació sinó queda reflectida i, sobretot, compartida en aquestes aplicacions.
 
I la qüestió es fa més gran si pensem en l’ús social del mateix. En un grup d’amics es va proposar el dilema següent: en un restaurant, el mòbil a la dreta o a l’esquerra del plat?, la resposta és complicada i té trampa, ja que implica que l’aparell no estarà a la butxaca, formarà part de l’àpat. Fins i tot alguns companys/es de taula esperant el moment de fer fotos als plats i enviar-los mentre es menja a les xarxes! Sabem gaudir del moment? El "carpe diem" a pastar fang! I si el sopar o dinar és de parella, ja em direu, això si que és un "trio" dels consentits.
 
Així com el terme "nomofòbia" es refereix a l’addicció al telèfon mòbil, el que gran part de la població pateix, és el  pànic  a estar sense el mòbil; ara s’ha creat un altre terme, el "phubbing", paraula composta de phone i snubbing  –fer menyspreu– i que es refereix a l’acte de ignorar als altres per centrar-se en el mòbil, tauleta o portàtil. Per la cultureta, aquesta denominació és utilitzada a Austràlia. La clau pot estar a saber que el mòbil està al servei de les persones i no al revés,  esdevenir  esclaus de la tecnologia. Segurament la rapidesa dels canvis necessita una adaptació progressiva a aquestes formes de comunicar-nos i no fer exhibició de tot allò que fem. Proposo fer un gran menyspreu dels "phubbers" i ignorar-los quan estan en plena concentració del seu món i de la seva realitat. El mòbil al nostre servei i els enganxats requereixen ser educats per compartir els moments de companyonia.
 



Participació