Les propostes culturals de març

per El Pou, 3 de març de 2017 a les 10:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PROPOSTESPropostes culturals per deixar enrere l'hivern i començar amb bon peu la primavera.
MÚSICA
Un mes per no quedar-se a casa

Marc Vilanova
 
Començarem la tria pel Kursaal amb la proposta que ens porta el quartet de violoncel·listes Les Mademoicelli, que acompanyades pel bandoneista argentí Marcelo Mercadante presenten un repertori homenatge a Astor Piazzola, figura essencial per comprendre el tango argentí del segle XX (dijous, 23 de març, 21 h). Sense moure’ns del teatre manresà, us destacarem la nova visita de la canària Rosana, que acompanyada interpretarà les cançons del seu  nou treball discogràfic "En la memoria de la piel". Canviant d’espai i movent-nos cap a la sala Stroika, tindrem un mes ple de propostes emocionants. Començarem amb els tarragonins Crim, que oferiran la seva descàrrega d’himnes punk rock de l’últim treball discogràfic "Blau sang, vermell cel" (dissabte, 4 de març, 21:30 h). Per qui no el conegui i vulgui descobrir de què es tracta l’estil emergent del Trap, tindrem la visita d’un dels referents femenins de l’escena. Bad Gyal ens mostrarà el repertori de beats urbans enllaunats al seu últim treball "Slow wine mixtape" (divendres, 10 de març, 01:00 h). Altres actes a la Stroika que convé que ens apuntem a la agenda seran: Gatillazo (dissabte, 11 de març, 21 h), Pirat’s Sound Sistema, per a menuts (diumenge, 12 de març, 12 h) i Muchachito y la banda del Jiro (divendres, 24 de març, 22 h). 


CINEMA

La ciutat de les estrelles
Laura Vidal

 
Imatges, colors, música... màgia que ennuvola a la que escriu aquestes ratlles i impossibilita que pugui transmetre tot el que amaga "La La Land"; i és així, amb un festival abassegador i carregat d’alegria com comença la que ja és la pel·lícula de l’any. En un primer tram brillant i homenatjant el Hollywood clàssic dels 50, ens presenta els personatges: Mia, una aspirant a actriu que coneix Sebastian, un enamorat del jazz clàssic que no acaba de trobar el seu lloc. Seguint l’enamorament, els somnis, les passions i els desenganys de la parella, el director orquestra un exercici de nostàlgia i de romanticisme que haurà de topar forçosament amb la dura realitat però que, mitjançant un meravellós epíleg final, ens regala un "The End" ple de vitalitat i d’esperança. Destaca tot el conjunt, però l’estètica de la proposta, els colors i una música preciosa són l’embolcall perfecte per a la fantàstica actuació d’Emma Stone, que ens ofereix una interpretació plena de detalls i matisos per convertir-se en l’autèntic imant emocional de la història. Pel·lícula sobrevalorada? No ho sé. Argument "clixé" i senzill? Pot ser. Però l’objectiu no és crear res de nou sinó homenatjar i actualitzar la necessitat del cinema, l’anomenada fàbrica dels somnis que omplia sales amb la voluntat de provocar-nos un somriure i fer-nos sentir, ni que sigui per una estona, que les ciutats d’estrelles existeixen però que depèn de nosaltres arribar-hi. I no és necessari en els temps que corren? 



TEATRE
Claudia: entre el teatre i la realitat
Joan Morros
 
Segur que alguns encara recordeu el muntatge "Nadia", la impactant història d’una jove afganesa que es va fer passar per noi per sobreviure, explicada per ella mateixa en format de teatre-documental. La signava La Conquesta del Pol Sud, una companyia que ara torna a combinar el llenguatge teatral i la investigació periodística. Així sorgeix aquesta nova peça basada en la història de Claudia Victoria Poblete Hlaczik, una enginyera de sistemes, aficionada a la ciència ficció, que viu a Buenos Aires i que, amb 22 anys, va descobrir que era filla de desapareguts i que havia viscut una vida inventada amb uns pares que, de fet, no eren els seus. El seu cas va marcar un punt d’inflexió a l’Argentina, ja que va suposar el principi del final de la impunitat dels comandaments militars. L’experiència vital de la Claudia, que es va poder veure al passat festival GREC, arriba ara al teatre Conservatori en forma d’un relat conduït per ella mateixa, que interactua amb imatges documentals i material procedent de la investigació de la companyia a l’Argentina. Partint d’una experiència narrada per la mateixa protagonista dels fets, La Conquesta del Pol Sud explora les relacions entre individualitat i col·lectivitat amb un llenguatge a cavall del documental, la poesia visual i el teatre. "Claudia" ens interpel·la directament sobre conceptes com revolució, memòria i educació. Molt recomanable. 
 
 


ART

40 de Foto Art Manresa
Maria Camp
 
Aquest mes de març, Foto Art Manresa clou tot un any de celebració del seu quarantè aniversari, i ho fa oferint-nos quaranta-una exposicions simultànies repartides per tota la ciutat. Una gran traca final a tot un any de ple d’activitats obertes a la ciutat. Foto Art Manresa és una entitat molt activa i molt implicada en la vida cultural, que organitza tot tipus d’activitats entorn de la fotografia, des de cursos, a premis, xerrades, exposicions, platons fotogràfics, sortides... I en aquesta ocasió s’han proposat omplir Manresa de fotografia i ens ofereixen tot d’exposicions, en bona part de la mà de membres de la pròpia entitat. Algunes són  individuals; d’altres, col•lectives. Les temàtiques són ben diverses: paisatge, retrat, esports, viatges, fauna, d’esdeveniments culturals, fotomuntatges, contra la violència masclista... i es podran visitar del 3 al 12 de març en equipaments públics i establiments privats de la ciutat. Felicitats, Foto Art Manresa!  



Participació