BUGADA AL POU. Gener de 2017

per El Pou, 17 de gener de 2017 a les 10:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PER QUINTÍ TORRA CORDONS
Això s’ensorra


Mentre no comencen les obres a la nova plaça de Sant Ignasi, la degradació ja fa dies que fa feina a l’entorn de la baixada dels Drets. A aquest pas, la pujada podrà ser un vial amplíssim, amb dos carrils per banda. No sé pas si és casualitat o la divina providència, però, la nit del 19 de desembre, precisament mentre al Pou preparàvem el tema sobre habitatge, es va començar a ensorrar l’edifici de quatre plantes contigu al cantoner que hi ha al capdavall, tocant a la via de Sant Ignasi. Precisament l’esfondrament del penúltim, va propiciar que també s’hagi hagut de derruir el del costat, amb la façana repintada. Un cas idèntic al de la construcció de l’inici del Passeig, a tocar de la Muralla i de Sant Domènec. Per si fos poc, a escassos metres dels Drets, el divendres 30 de desembre, un incendi va fer malbé el sostre d’entre el segon i el tercer pis  d’un total de quatre del número 27 del carrer de Sobrerroca, una altra finca abandonada. Un veí del Pou m’ha fet arribar una foto del moment en el qual intervenien els bombers a l’edifici per extingir el foc. Òbviament, no hem tingut temps de restar de les estadístiques que apareixen al tema d’aquest mes l’"accidental" desaparició d’uns quants habitatges insalubres més al centre històric. 




Fals ornament

Sense arribar als desafortunats esfondrament dels Drets, la situació a l’oficina de Correus tampoc no és per tirar coets. Fa setmanes que està en obres i, com va publicar la premsa, les tasques d’adequació per part dels industrials no es reprendran fins que es paguin les factures pendents. Mentrestant, al vestíbul d’espera hi ha instal·lades unes caixes que, a primer cop d’ull i amb la cinta de color platejat, semblen regals de Nadal. Podríem pensar, doncs, que els treballadors han ornamentat l’oficina per augmentar el caliu de les festes com es fa en la majoria de carrers i comerços. Però, com va poder comprovar una lectora en acostar-s’hi, no es tracta pas de regals embolicats, sinó de caixes amb les quals es classifica la correspondència posades cap per avall per tapar el cablejat soterrat que va quedar perillosament a la vista quan es van interrompre les obres. La lectora va fer la foto per testimoniar amb la imatge el bunyol incomprensible que, segurament, continuarà destorbant a Correus una bona colla de dies més.




Entrada artística mòbil


Per contrarestar els tristos episodis viscuts al centre històric, us presento una de les entrades amb més estil de la ciutat. Com veieu a la fotografia, conté una exposició permanent en la qual destaca un quadre del pintor manresà Joaquim Falcó i dues escultures de la també manresana Àngels Freixenet. L’estampa és a la de la finca del carrer del Bruc, número 107 i, al marge de les obres, els veïns i visitants també disposaven d’un parell sofàs i una tauleta per fer-la petar. Però, a causa d’un furt nocturn, de sofà només n’hi queda un. Un dels veïns, m’explica una amiga, va veure tan orfe l’espai després de la desaparició del sofà, que hi va posar la cadira de menjador que s’hi veu i que, directament, converteix l’espai en una sala d’estar que ja voldrien a moltes cases. S’hi podria fer vida. Cal dir que a hores d’ara la cadira ja ha estat retirada per algun altre veí escrupolós. Un cas ben curiós.  




Carril bici?

Curiós també és el panorama de cotxes aparcats al carril bici de davant del camp del Gimnàstic cada diumenge al mati quan hi ha partits. Com denuncia el subscriptor que remet la instantània, la imatge és vergonyosa. Pares i mares que van a veure jugar els fills–el seu comportament com a espectadors en aquests camps de Déu ja seria un altre tema de debat– sembla que no poden caminar una mica més  i estacionar el vehicle correctament al sector de la Parada i a l’entorn de l’Agulla. Ara, el que també estaria bé és que la Policia Local fes acte de presència algun cap de setmana i multés tants autos com es veuen a la imatge. A veure si escarmenten. O haurem d’esperar que algun un dia d’aquests faci mal a algun ciclista com els que veieu esquivant cotxes?




Calendari fet a mà

I acabo amb un dels clàssics de cada última quinzena de desembre: la recerca d’un calendari amb espai per apuntar-hi les visites al metge i saber amb què cau la Festa Major. Els que edita l’Ajuntament –aquest any amb imatges de dones de tots els àmbits– van ben buscats, el del Pou ni us ho explico i, és clar, demanar-ne a les entitats bancàries ja ha passat a la història. Ara bé, trobo que la millor proposta és la que anualment fa l’amic Ignasi Segon, professor jubilat de secundària, pessebrista i gran afeccionat a la fotografia. Cada any compon un calendari temàtic que il·lustra amb precioses instantànies fetes per ell mateix. L’any passat el va dedicar al Modernisme, com ja vaig esmentar, i per al  2017 ha escollit racons de la nostra comarca. En fa uns quants en paper per regalar als més propers i a qui pugui estar-hi interessat li envia l’arxiu en alta qualitat perquè se l’imprimeixi a la mida que vulgui. El felicito per la iniciativa.   




Participació