Centre Cultural de les Congregacions Marianes

per Lluís Virós, 29 de desembre de 2016 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. El catàleg de Manresa incorpora aquest edifici, que formava part del centre cultural de les Congregacions Marianes, amb la casa del costat. Està situat al carrer de la Mel i és d’estil neoclàssic tradicional. 
Es va construir al segle XIX, començat el 1848 i acabat al final de segle. És un edifici públic d’ús recreatiu, entre mitgeres i amb dos cossos, el de l’esquerra de planta baixa i el de la dreta amb un pis més. La façana, amb una composició austera i elegant, té tres obertures per planta ben alineades: a la planta baixa amb tres finestres enreixades i a la primera amb dues finestres i un balcó al mig amb baranes de ferro forjat. El tractament del mur és d’arrebossat pintat mentre que la línia d’imposta, les llindes, el sòcol i el primer tram dels brancals estan remarcats en color de pedra clar. La façana està coronada amb una cornisa motllurada i la coberta és una teulada a tres vessants. El catàleg protegeix l’estructura de l'edifici i la tipologia de la façana; és a dir, la composició i ritme de les obertures, i també la resta d'elements ornamentals d'estil neoclàssic tradicional. 
 
Un altre motiu de la protecció és la vinculació de l'edifici als moviments culturals de la ciutat. Les Congregacions eren una entitat religiosa organitzada pels jesuïtes i orientada a l’evangelització del jovent, que tenia locals per a l’esbarjo com aquest, en el qual hi havia una sala de cinema i teatre. Es va utilitzar des d’abans de la República fins al 1960, quan l’activitat es va traslladar a la sala Loiola, amb un aforament més gran.
 
Foto: Francesc Rubí



Participació