La societat civil rebutja l'ordenança de civisme per «discriminatòria i puritana»

per Carlota Gallés, 14 de juny de 2012 a les 05:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA. 18 col·lectius i entitats manresans han presentat al·legacions a l'ordenança que l'Ajuntament vol aprovar per restringir el comportament a la via pública dels manresans. Les 18 entitats han explicat per què no estan a favor de la iniciativa.
Tots fem Bages, CCOO, EUiA, Somiatruites, CGT, Endavant, ICV, CUP, Ateneu la Sèquia, JEI, El CAE, l’AMPA de la Renaixença, l’Associació de veïns del Barri de les Escodines, Acció Lila, La cosa es mostra, Manresa anti-feixista, Zona Roja-Penya del bàsquet i el Club Català de Naturisme formen l’aplec d’entitats, col·lectius i partits que han decidit posicionar-se en contra de la nova ordenança de civisme.


El front comú contra la proposta de civisme es va reunir ahir per explicar perquè han esmenat en contra del document. La majoria dels col·lectius han presentat esmenes de manera individual, puntualitzant en capítols concrets, però “hi ha fins a tres esmenes a la totalitat”, explica Jordi Masdéu, representant de la CUP.

Maite Costan, representant de l’AMPA de la Renaixença, ha llegit un manifest en el qual exposaven la opinió comuna. Consideren que la ordenança sobrepassa les competències de l’Ajuntament. “És una manera de transformar l’espai públic en un espai sense vida, només predisposat al consumidor” afirma. Lluitaran contra un reglament que consideren "ideològic, injust, puritanista i religiós”. A més, asseguren que aquesta ordenança criminalitza als més desfavorits i que amaga els problemes de la ciutat, com la prostitució i la mendicitat, “sota la catifa”.Representants de les entitats llegint el manifest en contra de l'ordenança.

Tots coincideixen en afirmar que els més afectats seran els joves i els nens. El representant del CAE fa una lectura més concreta d’aquest punt que “xoca frontalment amb la feina del CAE”. Des d’aquesta entitat sense ànim de lucre han atacat el capítol quart, entenent que no és possible regular l’espai públic amb prohibicions. Ha afegit que “el carrer és un lloc per a jugar i això no es pot prohibir”.

Per altra banda, des de CCOO, Santi Vidal explica que l'ordenança no ofereix cap solució als problemes de la ciutat, "venint cap aquí no m’he trobat cap cendrer però en canvi se’m multarà per llençar la burilla al terra" ha comentat. Vidal ha aprofitat per recordar que el pla de civisme “tampoc dona resposta a les vertaderes preocupacions de la ciutat”.

Masdéu explica que és probable que alguns col·lectius i entitats es decideixin a fer accions en cas de que l’ordenança s’aprovi malgrat les al·legacions. “No podem permetre que hi hagi una ordenança que criminalitza als pobres, que critica innecessàriament al sexe i al nudisme i que no soluciona cap dels problemes dels manresans”, diu contundent.

L’Ajuntament, que vol tenir aprovada l’ordenança de cara a la Festa Major, intentarà processar les al·legacions al ple municipal del juny, com a molt tard. Alguns representants de les anteriors entitats han criticat, també, la complicació burocràtica amb la que han topat per intentar presentar les seves al·legacions.

Arxivat a:
PolíticaParticipació