El Camí del Respecte

per Pere Culell, 19 d'octubre de 2016 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 En èpoques com les que estem vivint, en què una llarga crisi econòmica, lligada a una crisi de valors, sacsegen la societat, és gratificant trobar iniciatives que conviden a la reflexió, interpel·lant-nos sobre la nostra conducta envers el proïsme.  

El camí d’Ignasi, que va de Loiola a Manresa, està incorporant en diverses etapes l’anomenat Camí del Respecte-BideaErrespetua. És una manera de promoure valors laics i universals com el respecte a un mateix i als altres. A Manresa, el Camí del Respecte s’ha treballat conjuntament des del Consell Municipal de Solidaritat amb el Consell d’Infants durant el curs 2015-2016. Més de 400 alumnes de 5è i de 6è de Primària de les Escoles Espill, Jeroni de Moragas, Joviat, La Salle, Muntanya del Drac, Renaixença, Sant Ignasi, Vedruna Manresa i Oms i de Prat han treballat expressant les seves idees i proposant accions per valorar-se i valorar els altres, el civisme, la interculturalitat, el gènere, el medi ambient i els diferents estils i nivells de vida; tot això emmarcat en el Pla de Sensibilització i Educació en Valors de Manresa i en el Projecte Manresa 2022. El passat 30 de setembre se’n va fer la presentació pública. 

Font: Ajuntament de Manresa
 
El Camí del Respecte comença a la plaça Fius i Palà, a l’escultura "L’acollida", va al Passeig davant del grup escultòric del Casino d’Amat i Piniella, passa per la baixada dels Jueus, la mesquita de l’Aranya, el tòtem a la Cova i acaba al Pou de Llum de la Balconada. El Camí està marcat amb símbols i preguntes que conviden a reflexionar com: Escoltes opinions diferents de les teves? T’atreveixes a expressar allò que penses? Com vius la diferència de l’altre? T’amenaça? T’enriqueix? Coneixes altres maneres d’entendre la vida?
 
Valoro molt positivament aquesta iniciativa, en moments de pensaments únics, maniqueus i totalitaris. Bernard Pivot, director i presentador del mític "Apostrophes",  expressava quelcom similar parlant del zàping en una entrevista recent: “El zàping ha desenvolupat la intolerància. Reduïm al silenci el que no ens agrada”. Quan sapiguem lluitar contra la injustícia des de la humilitat, el respecte i el coneixement, haurem fet un pas endavant per un món millor, més just i lliure. Conjurem-nos per assolir-lo.



Participació