Esplendor cultural de tardor

per Redacció, 5 d'octubre de 2016 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PROPOSTES.  En l'octubre cultural a Manresa, inevitablement, la Fira Mediterrània pesa moltíssim. Tot i així, la resta de mes es presenta molt interessant amb propostes destacades al Kursaal i a Cineclub, que comptarà amb la presència del cineasta José Luis Guerín.
MÚSICA


Fira i música a dojo

Aquest mes ve marcat per les actuacions programades en la 19a Fira Mediterrània, que es fa entre el 6 i el 9 d’octubre. Entre la gran oferta d’espectacles us traslladem les propostes més interessants. A la sala Stroika gaudirem de la visita dels Gertrudis (divendres, 7 d’octubre, 21:30 h), acompanyats d’Ebri Knight i Dr Prats. Els de la Garriga presentaran el seu llarga durada Tripolar, amb el seu habitual so mestís i festiu. Canviant d’espai, el Kursaal acull multitud d’espectacles remarcables, entre el quals volem destacar-vos els acordionistes Kepa Junkera i Chango Spasiuk (dijous, 6 d’octubre, 21 h), la imprescindible visita de la cantautora Rozalén (divendres, 7 d’octubre, 20 h) i l’orquestra de percussió Coetus amb el cantant Carles Dènia (dissabte, 8 d’octubre, 21 h). Cal afegir-hi  un parell d’espectacles dins del renovat recinte del teatre Conservatori. Els valencians Aspencat amb Camerata Bacasis (divendres, 7 d’octubre, 22 h) i la cantaora Mayte Martín, dissabte, 8 d’octubre, 22:30 h). Marc Vilanova.



TEATRE

Dansa d'agost’, una perla teatral

L'acció transcorre en un poble imaginari de l'Irlanda de l'any 1936 i les principals protagonistes són cinc germanes solteres que viuen en una granja als afores del poble. Dansa d’agost descriu amb algunes notes d’humor el drama d’una família sense homes, en una realitat precària i monòtona. L’obra juga amb el temps entre la realitat i la memòria, ja que es rememora aquell estiu uns quants anys després. El repartiment és encapçalat per Nora Navas, Marta Marco i Marcià Cisteró, fins a vuit intèrprets. La versió que presentarà la gent de La Perla 29, els dies 15 i 16 d'octubre al teatre Kursaal,  no té res d'envejar a la que es va poder veure l'any 1993 al Teatre Lliure. És una petita perla teatral dins el Toc de Teatre. Joan Morros.




CINEMA

Les muses arriben a Cineclub

Cineclub Manresa comença la temporada amb alguns dels títols més suggerents del cinema d’autor recent, entre els quals destaca La academia de las musas, de José Luis Guerín. Diluint les fronteres entre documental i ficció, el film té com a punt de partida les classes sobre les muses del professor de filologia Raffaele Pinto. La teoria es convertirà en pràctica fora de les aules, on s’actualitzarà el concepte de musa a l’actualitat. El director barceloní va guanyar, amb aquest títol, el premi a la millor pel·lícula al Festival de Cine Europeu de Sevilla. La seva filmografia, sempre amb un segell poètic i personal, inclou joies com En construcción (Goya al millor documental), Tren de sombras, Innisfree i En la ciudad de Sylvia. La academia de las musas es projectarà el diumenge 16 d’octubre, a les 18.30 h, a l’auditori de la Plana de l’Om. La sessió s’emmarca en els actes del cicle Tocats de Lletra i, com a valor afegit, comptarà amb la presència del professor Raffaele Pinto, que participarà en un col•loqui presentat per Jordi Estrada i Enric Tierz. Jordi Casas



ART

La imatge de l'artista

No podem deixar de recomanar-vos l'exposició La imatge de l'artista. Gravats antics sobre el món de l'art. Obres de la Col•lecció Furió. És una ocasió única per gaudir d'una de les millors col•leccions de gravat antic del món. I ho és per diversos motius: per la qualitat, per la singularitat de la temàtica que tracta, i perquè no hi falten obres dels grans mestres gravadors. La majoria són estampes molt rares i difícils de trobar, i totes provenen de la col•lecció de Vicenç Furió, historiador de l'art i apassionat del gravat antic i del món de l'art i els artistes. Ell mateix ha comissariat aquesta exposició on 75 gravats dels segles XVI al XIX ens parlen de la imatge que l'artista ha generat sobre el seu propi món i ofici. Ens parla dels tallers dels artistes i el seu treball, dels col•leccionistes i el mercat, de les exposicions, dels conflictes i debats entre creadors i el seu entorn, i dels ideals i la fama dels artistes. Algunes estampes evoquen amb versemblança aquest món, d'altres, en canvi, en mostren més aviat els desitjos i les aspiracions. Mentre que, encara unes altres, en fan sàtira. L'exposició es pot visitar fins el 30 d'octubre al Casino. De debò que no us la podeu perdre! Maria Camp





Participació