Casa Bosch

per Lluís Virós, 6 d'agost de 2016 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. Les carreteres de Vic i de Cardona són els dos eixos que van eixamplar la ciutat medieval, amb edificis industrials ben a la vora de casals burgesos com aquest de neoclàssic construït el 1891 a la cantonada de la carretera de Vic i el carrer Bilbao. Es tracta d’un edifici d'habitatges cantoner entre mitgeres, de planta baixa, dos pisos i una planta sota la coberta.
Fotografia: Francesc Rubí

Les façanes presenten una composició regular i simètrica i s’hi veu un conjunt d’elements formals neoclàssics: obertures emmarcades per frontons, cornises generoses, balconades corregudes entre tres finestrals i línies d’imposta que separen els pisos i ressalten l’horitzontalitat de la façana, recoberta amb estuc en fred i pedres cantoneres que ressalten la cantonada. Al mig de la coberta inclinada a tres vessants hi ha una característica torre mirador que és difícil de veure si no és a una certa distància. En conjunt, l’edifici s’expressa per una composició pròpia de l’arquitectura academicista, en la qual destaca el treball per mantenir la simetria en les façanes a partir d’eixos verticals que, en el cas de la façana a la carretera de Vic, s'emfatitza amb la cornisa coronada per un frontó.

El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial pels valors compositius, estilístics i formals, i per mantenir la identitat de la cantonada i l’encaix en el front edificatori de la carretera de Vic. Malauradament, l’edifici no destaca prou perquè el disseny dels comerços de la planta baixa no respecta l’estètica marcada per l’arquitecte. Els propietaris de la casa eren els germans Bosch, tal com es veu en les abreviatures esculpides sobre la porta principal, “B H”, corresponents a Bosch Hermanos, el nom de la seva empresa de pintes i lliços, les principals peces de recanvi dels telers, que produïen en una nau propera. La seva importància es veu en la participació que van tenir en la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Maresa en què Josep Bosch i Carreras va ser el primer tresorer el 1906 i el segon president, des de gener de 1907 fins a la seva mort, el juny de 1908. El seu germà Lluís va ser comptable de l’entitat fins al 1914.


PER SABER-NE MÉS:
RUBÍ, Maria Gemma, La fundació de la Cambra i els primers anys de trajectòria, a Maria Gemma Rubí i Lluís Virós, La Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, cent anys d’impuls econòmic, Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, 2006.








Participació