Les propostes culturals de juliol

per El Pou, 11 de juliol de 2016 a les 18:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PROPOSTES. Un estiu ben ple d'activitats. 
 MÚSICA
La música no tanca per vacances
  Marc Vilanova


 
Com és habitual, els espais de programació musical de Manresa tanquen la paradeta i deixen espai a les festes majors i les festes de barri per proveir el públic manresà de música i divertiment per a aquests mesos d’estiu. Tot i que el teatre Kursaal i la sala Stroika no ofereixen música en viu durant el juliol i l’agost, el Voilà continua programant actuacions de nous talents i músics que busquen donar-se a conèixer al públic de la nostra ciutat, com els Red Perill (7 de juliol), Marina Boero (14 de juliol), Sergi Palomares i Aina Palà (21 de juliol), així com el retorn de baixista manresà Toni Traus (27 de juliol) amb un repertori de versions per a tots els gustos. El retorn als grans escenaris el deixarem per a finals d’agost, amb el retorn al Kursaal dels incombustibles Duo Dinámico amb una doble actuació a la capital de Bages. Manolo i Ramon continuen celebrant la concessió del premi Grammy i els seus més de 55 anys en el món de la música amb un repertori farcit dels seus hits de sempre (29 i 30 d’agost, 18 h). 

CINEMA
Recull d'estiu

Laura Vidal
Ha arribat l’estiu i tenim propostes per a tothom. Per als petits i els no tan petits: Mi amigo el gigante, l’última faula dirigida pel gran Steven Spielberg, basada en la novel•la del també gran Roald Dahl, on seguirem les aventures de la petita Sophie i el seu amic gegant que amb bones intencions i una mica de fantasia intentaran salvar el món dels gegants malvats. Si preferim uns companys més gamberros, la proposta més refrescant és la cinquena entrega de la saga Ice Age 5: el gran cataclisme, on la banda formada per Sid, Manny, Diego i la resta es tornen a embarcar en una nova aventura per salvar una vegada més la seva Edat de Gel. Si la canalla ja són a dormir, podem provar amb Money Monster, on Jodie Foster es torna a posar darrere les càmeres anys després de fer-ho amb El Castor i aquest cop ho fa amb un repartiment de luxe: George Clooney i Julia Roberts, on barreja el complicat món dels diners i la televisió per presentar una història pensada per remoure consciències. I per acabar no ens podíem deixar la típica dosi d’acció, persecucions i ritme trepidant, també de la mà d’una saga que torna per cinquena vegada: a Jason Bourne Matt Damon es torna a posar en la pell de l’amnèsic agent de la CIA i ho fa de la mà de Paul Greengrass, parella que anys després de L’ultimàtum de Bourne torna a despertar el mite de Bourne.

 

TEATRE
Balnearia Maldà 2: L'educació
Joan Morros
La programació de la sala petita del Kursaal per a la propera temporada començarà amb un espectacle original, fresc i sobretot molt divertit. Els Pirates Teatre tracten el tema de l’educació a partir de l’experiència i el record de la seva generació, la que va començar a tenir, al llarg de l’últim quart de segle passat, una escola amb principis d’ensenyament actiu, voluntat pública de qualitat i emmirallament en els sistemes educatius nòrdics. Com que es tracta de cabaret no hi falten  els registres propis del gènere: humor, música, coreografia, caracterització, moviment i la paraula. Aquest Balneari Maldà 2 fa una repassada tant a l’educació primerenca que parteix de la família com la que es troba a l’escola primària, la que es reforça a la secundària, i la que es deixa a l’atzar de la formació quan s’arriba a la Universitat. Una repassada lúdica, teatral, divertida a les set lleis educatives de la democràcia: la Lode, la Logse, la Lopag, la Loce, la Loe, la Lec i la Lomce. Aquest muntatge està organitzat conjuntament amb el col·lectiu Una altra educació és possible per donar el tret de sortida al nou curs escolar el dijous 15 de setembre, a les set de la tarda.


ART
Parlen les pedres
Maria Camp
Aquest estiu us proposem visitar les propostes de la llibreria Papasseit de Manresa i del CACIS Forn de la Calç de Calders. A la Llibreria Papasseit hi trobareu Book as a totem. Una mostra de vídeos d’Antoni Clavijo. Sis peces de videoart que reflexionen entorn de la relació entre el lector i el llibre. Antonio Clavijo és un músic i artista barceloní molt lligat a les nostres comarques, on ha exposat i treballat en diverses ocasions, conegut també amb el nom de Primo Gabbiano. Explora la música més experimental i les seves peces de videoart han estat seleccionades a diferents festivals i mostres internacionals. Al CACIS hi podreu visitar l’exposició de l’escultora Marta Pruna, Quan parlen les pedres. Una interpretació del paisatge geològic d’aquest indret a través de peces de formes primitives, fruit de la relectura que fa dels origens, i d’una instal•lació de pedres tallades i penjades del sostre que amb el moviment creen sons. I sense moure’ns del CACiS podrem veure  la instal·lació de l’artista Marco Ranieri 22 arbres. Per respirar un ésser humà necessita cada dia l’oxigen que produeixen 22 arbres, i a partir d’aquesta dada Rainieri ha instal•lat unes estructures vegetals com si fossin pulmons, que alhora es poden convertir en el niu d’animals a 22 arbres. Una intervenció artística amb la qual vol renovar simbòlicament la vinculació empàtica amb la natura.





Participació