Nits de jazz a Manresa

per Jofre Fité / Clàudia Benavent, 9 de juny de 2012 a les 19:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MÚSICA. El Madujazz de Manresa s'ha convertit en el focus de jazz més important de la ciutat. Aquest bar, situat al Carrer Campanes 1 (prop de la plaça de Valldaura), compta amb tota una tradició d'actuacions en directe, i des de fa un any i mig s'hi celebren jam sessions de jazz, blues, funky... cada dijous a dos quarts d'onze de la nit.
Músics Madujazz. Foto: Clàudia Benavent


El Bages és una comarca amb un gran potencial pel que fa a la música. El Conservatori, l'Esclat de Manresa o l'Escola de música de Sallent, per citar només tres exemples, han donat grans músics que més endavant han estudiat a l'ESMUC, el Conservatori Liceu o el Taller de Músics. Però aquells que estaven interessats en el jazz, que no són pocs, es trobaven fins fa un any i mig amb un problema: al Bages no hi havia cap espai clar on els músics de la comarca poguessin trobar-se, conèixer-se, tocar junts... No hi havia cap bar que fes jams sessions regularment. I com que a Barcelona si que se'n fan, els músics del Bages s'acabaven trobant allà.

Veient la situació, tres d'ells, Roger Giménez, Jordi Blanes i Andreu Moreno van proposar fa un any i mig començar al Madujazz un cicle de jam sessions cada dijous. La idea ha tingut una molt bona rebuda, i s'ha consolidat com un punt de referència per a músics i aficionats al jazz a Manresa i el Bages. Les “jams” són concerts participatius amb dues parts: en la primera, el grup toca uns quants temes i en la segona, qualsevol músic que assisteixi pot demanar per pujar a tocar.Joan Mas, saxo. Foto: Clàudia Benavent

El conjunt que actua al Madujazz està format per quatre músics virtuosos i amb àmplia experiència formats a l'ESMUC (Andreu Moreno, bateria, i Jordi “petit” Blanes, baix) i a l'Aula de música moderna i jazz del Liceu (Roger Giménez, piano, i Joan Mas, saxo). El repertori que ofereixen és molt ampli i inclou temes clàssics del jazz, de Thelonious Monk o John Coltrane, fins a composicions pròpies, passant pel funky o el blues. Molts músics de renom de la comarca han assistit o fet col·laboracions en aquestes jams: els bateries Josep Cordobés, Xevi Camp i Xavi Bargués (que, precisament, aquest dijous tocava en substitució d'Andreu Moreno); els saxofonistes Nil Mujal i Lluc Casares, el pianista Pepe Balsach o les cantants Laia Bàdrenas, Laia Boixadós i Celeste Alias. Entre d'altres.


Roger Giménez, pianista. Foto: Clàudia Benavent

La proposta es suma,a més, als nombrosos concerts de jazz que el bar ha acollit, amb actuacions del quartet Ebony, Odd Trio, el Josep Mª Farràs Quartet, Dr Swínguez... o en una vessant més formativa, combos de jazz del Conservatori de Manresa i l'Escola de música de Sallent. El Madujazz s'ha consolidat com a referent. I que duri molts anys.Doncs ja ho sabeu: Si voleu passar una nit agradable, en bon ambient i amb grans músics tocant en directe aneu al Madujazz el dijous a dos quarts d'onze i ho gaudireu. Us en deixem un petit tastet: una breu entrevista amb el pianista Roger Giménez, i unes quantes fotografies de la jam d'aquest dijous, amb el quartet de Roger Giménez, Jordi Blanes, Joan Mas i Xavi Bargués (substituint Andreu Moreno).Participació