Girem Full

Epitafi. PER MOSSÈN GUDIOL

per El Pou, 2 de juny de 2016 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 


Estimadíssims germans i germanes, es fa necessari fer neteja a Manresa. No pas perquè els carrers estiguin massa bruts, que també, sinó per la quantitat d’esdeveniments i activitats caducs que s’hi celebren i, que Déu em perdoni, però em sembla que ens fan més mal que bé. Ho vam poder comprovar amb la celebració de l’Expobages que ara coincideix amb l’antiga fira de l’Ascensió. I, a fe de Déu, que la mostra ja no fa ascendir res ni mostra res més que decadència. O es fa una fira amb tractors, mocadors de farcell, motocultors, bestiar i ferradures o una fira de mostres destinada a les marques i les empreses. La barreja no funciona, per Déu! Servidor, amb arrels pageses, pensa que Manresa no necessita ni una cosa... ni l’altra. Més aviat hauria de muntar fires especialitzades, més potents i ben organitzades, i, sobretot, sense dispersions ni activitats lligades a altres èpoques. Barrejar articles tradicionals, mútues, artesans, venedors de fum, firaires amb escopetes de mira retocada, xurrers, concessionaris de cotxes i autos de xoc és de ciutat provinciana ancorada en les tendències d’oci i consum de fa tres o quatre dècades. Verge Santíssima dels set dolors! Amb l’Expobages d’ara, el Passeig dóna una imatge de poble tronat que, francament, reitero que no ens convé.

Qui diu l’Expobages, també podria apuntar directament amb la recuperació dels Armats que ara, a la Processó, es barregen amb la tradició andalusa de Setmana Santa; el mercat de pagesos arraconat a la plaça d’Europa o la de Puigmercadal, sense cap tipus d’interès per renovar-lo, o la benedicció de vehicles per Sant Cristòfol. Nostre Senyor sap que tot plegat és anacrònic i la conveniència de la fe en ell, com l’Església mateixa, ha de saber adaptar-se als nous temps i potenciar altres valors que no siguin les representacions vàcues de religió que, amb la modernitat, són anacròniques i, especialment, de seguiment cada cop més limitat. Evidentment, la tradició catòlica, apostòlica i romana encara marca l’activitat cultural i folklòrica dels nostres dies. Però, és clar, hi ha coses que no cal conservar per força i d’altres que, si volen continuar tenint sentit, s’han d’articular amb altres paràmetres. Com l’eucaristia i la tasca pastoral. L’Altíssim ha il·luminat el papa Francesc per girar full i molts creiem que és el moment de fer-ho. Girar full i adaptar-se als temps que vivim: aixecar les catifes i començar a emprar un bon xampú anticaspa.     

 

Participació