Les propostes culturals d'abril

per El Pou, 6 d'abril de 2016 a les 10:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MÚSICA
Un abril farcit de grans propostes

Marc Vilanova
Aquest mes d’abril arriba a Manresa una marea de propostes musicals de gran qualitat que farà les delícies de tots els públics. Començarem amb l’esperadíssima visita d’Adrià Puntí al teatre Kursaal. El geni de Salt vindrà a Manresa a presentar el seu últim disc, La clau de girar el taller, acompanyat de la Rauten Blues Band (divendres, 29 d’abril, 21 h). Canviant d’espai, la Sala Stroika ens ofereix un ventall de propostes molt destacables. En primer lloc, la tornada de The Other Side, probablement la millor banda tribut estatal de Pink Floyd. Els menorquins arriben amb un nou repertori seleccionat per fer les delícies dels antics i nous fans de la banda britànica de rock progressiu (dissabte, 9 d’abril, 21:30 h). I per acabar els amants del rock combatiu tenen una cita obligada, també a la Sala Stroika, amb la visita de KOP, que presenta el seu nou llarga durada Radikal (divendres, 22 d’abril, 21 h).


CINEMA

Odissea mortal a l’infern
Gerard Quinto
Auschwitz, 1944. Saul Auslander és un presoner hongarès que forma part dels anomenats Sonderkommando, encarregats de portar al crematori els cadàvers gasejats i de netejar les cambres de gas. Entre els cossos sense vida, li sembla reconèixer el del seu fill i decideix fer el possible perquè tingui un enterrament digne. El debutant  László Nemes (forjat com a ajudant de direcció en un parell d'obres del mestre Béla Tarr) ens fa viure l'odissea moral d'aquest personatge (extraordinàriament interpretat per l'omnipresent Géza Röhrig) amb la càmera enganxada a ell, en una experiència propera a la realitat virtual que no té res a veure amb cap dels molts films rodats fins ara sobre els camps de concentració nazis.  Un viatge infernal que busca un bri d'humanitat en l'entorn més inhumà possible i que és l'obra mestra més rotunda de la temporada, guardonada a Canes amb el Gran Premi del Jurat i el FIPRESCI i amb l'Oscar i el Globus d'Or a la millor pel•lícula de parla no anglesa, entre molts d'altres accèssits internacionals. El hijo de Saúl es projectarà el dia 24 d'abril a les 18.30 hores a l'auditori de la Plana de l'Om.



TEATRE
Un retrat divertit de participació ciutadana
Joan Morros
Si heu format part d’alguna entitat veïnal, o heu participat en alguna assemblea de treballadors o d'estudiants, o d'un claustre de mestres o professors, o de l'AMPA dels vostres fills us sentireu identificats amb aquest muntatge que es presenta a l'escenari del Kursaal, el dissabte 30 d’abril. Segur que els protagonistes us seran molt familiars: comissions, subcomissions, treball en xarxa, comitès, esmenes, ordres del dia, consens… Els actors d'aquesta experiència teatral ens retraten a tots amb un espectacle fresc, dinàmic i ple d’humor, que qüestiona el concepte de participació i representació democràtica amb un muntatge que recrea a temps real una assemblea on es posaran de manifest rols i situacions tan reals com divertides. La gent és una obra en clau de comèdia  que fa pensar sobre el funcionament del sistema assembleari. L'aforament és limitat. No us el perdeu!




ART

Massegú, de Pobes i art ‘pobre’
Maria Camp

Per aquest abril us volem recomanar tres exposicions. La primera és Josep M Massegú. Reflexos, transparències..., que es podrà visitar fins el dia 17 al Centre Cultural del Casino. Massegú ens ofereix una selecció d'obres, majoritàriament bodegons, amb un denominador comú: el tractament del vidre. Un element que l'atrau per la capacitat de reflectir i transparentar la realitat. I acompanya aquestes peces amb petits estudis de natura vegetal i insectes. La segona la trobareu a la llibreria Papasseit i es tracta de Naturalesa morta, artificial i procés invers, un treball personal amb obres de gran format, amb les quals Eduard de Pobes explora els formats clàssics de la pintura. La tercera exposició és Art Povera, que es podrà veure al Cercle Artístic de Manresa fins al dia 29. Una exposició col·lectiva que recupera l'art pobre que es va iniciar a Itàlia la dècada de 1960 i en la qual els creadors utilitzen materials considerats pobres, o de rebuig. Hi participen Rosa Barbé, Joan Carrió, Neus Casasayas, Alba Comas, Mont Forradellas, Mabel Nieto, Josep M Rigat i Eva Soto.





Participació