El pont de Vilomara

per Lluís Virós / Francesc Rubí, 25 de març de 2016 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. Situat a cavall dels termes de Manresa i el del Pont de Vilomara, no són molts els manresans conscients que el pont de Vilomara forma part de ple dret del patrimoni de la ciutat. Com els altres ponts medievals de Manresa, el Nou i el Vell, es tracta d’un pont gòtic construït entre els segles XIII i XIV, i reconstruït el XVII, entre 1617 i 1623.

El pont té nou arcs, el central apuntat i els laterals rodons, i fa 130 m de llarg. La construcció és de pedra i, per augmentar la resistència a les crescudes, té alguns pilars reforçats per la banda d'aigües amunt per talla aigües triangulars i també té obertures en forma de finestra sobre els pilars del costat manresà del pont. Per la banda d’aigües avall, els dos pilars de l'arc central són de forma arrodonida i formen refugis rodons a nivell de la via.

Històricament, el pont formava part del camí ral de Manresa a Barcelona. Va substituir una antiga palanca de fusta que hi havia una mica més amunt. Es va finançar de la mateixa manera que el pont Vell i és de la mateixa època (l'any 1313 ja existia). Al segle XIV una riuada el va afectar i es va haver de refer parcialment amb arcs apuntats. La gran riuada de 1617 es va endur els tres arcs centrals, que els manresans van reconstruir fins al 1623 i s'hi van posar escuts de la ciutat que encara es poden veure. Un dels arcs deixa pas al canal de la fàbrica Jover i Regordosa del Pont de Vilomara. Forma part del sistema de ponts de què es va dotar la Manresa medieval al costat del Vell, el Nou i el de Cabrianes, que van convertir la ciutat en el nus de comunicacions del centre de Catalunya.

El catàleg li dóna una protecció integral i proposa que es declari Bé Cultural d’Interès Nacional perquè es tracta d'un bé singular, de gran valor arquitectònic, històric i artístic que s’ha de mantenir íntegrament, amb respecte per les seves característiques i pels elements que el componen.

 

PER SABER-NE MÉS:


SITJES I MOLINS, Xavier (1988), Els ponts medievals del Bages, Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Manresa.









Participació