«Anem per feina»

per Laura Coletas, 6 de febrer de 2016 a les 21:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
TEATRE. Divendres 5 de febrer, la Sala Petita del Kursaal es va omplir per acollir  “Zona Franca”, una comèdia intel·ligent i irònica del dramaturg David Desola, dirigida per Israel Aixendri.  L’obra situa l’espectador en un magatzem grisós, buit i decadent de l’empresa Salvaleón SA,  dedicada a la fabricació d’astes i pals.
El senyor Mañé (Lluis Marco), un home gran que està a punt de jubilar-se, n’és l’encarregat. El magatzem ha estat l’espai on ha treballat durant més de 29 anys. I ara, disposa de cinc dies per ensenyar la seva feina al jove aprenent Nin (Pau Vinyals), la persona que el substituirà. Dos personatges molt diferents, de generacions distintes, que compartiran cinc dies excepcionals i entranyables.


 
L’actitud del senyor Mañé es debat entre la il·lusió davant de la nova etapa de la vida que està a punt d’encetar i la por a trencar amb una rutina i una quotidianitat establertes durant molts anys que li han aportat un entorn en el qual se sent amo i senyor. D’altra banda, el Nin enceta amb plena predisposició la seva primera feina i s’hi esforça per fer-ho bé, però, de seguida, s’adona que hi ha peces que no encaixen en el magatzem i que caldrà reajustar-ne el funcionament: camions que mai arriben, racons buits, rellotges que no van a l’hora...

Amb una brillant actuació per part del veterà Lluís Marco acompanyat del jove Vinyals, “Zona Franca” és una crítica al sistema laboral marcat per una rígida estructura i organització. Pretén fer una irònica anàlisi, des d’una perspectiva intergeneracional, de les diferents estratègies d’enfrontament al món del treball. Aquesta mirada ens porta a una conclusió: «només cal mirar les formigues per saber que el món no s’atura, que tot segueix el seu curs».
 



Participació