El ple municipal rebrà propostes de joves manresans vinculats a la CUP

per Joan Gil, 4 de juny de 2012 a les 01:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
REPORTATGE. El Jovent de l'Esquerra Independentista (JEI) de Manresa es proposa fer arribar al proper ple de l'Ajuntament una bateria de propostes de la mà de la CUP. El Pou Digital ha conversat amb ells per saber quins són els seus plans i què es proposen.
Aida Mallofré i Marc Garcés, militants del JEI, llegeixen les propostes del col·lectiu al Batzac. Foto: Joan Gil


El Jovent de l’Esquerra Independentista (JEI) de Manresa va presentar un conjunt de propostes alternatives a nivell local contra la crisi capitalista i les retallades. Algunes són responsabilitat de cada ciutadà, d'altres remeten a competències locals, les quals el JEI espera que la CUP de Manresa les dugui al proper ple en format de moció municipal. El jovent independentista també planteja propostes de caire més global.

A la pregunta del Pou.cat sobre si tenen previst continuar fent propostes locals o si era una acció puntual, Marc Garcés, militant del JEI, va contestar que, “de moment, no ens ho hem pogut plantejar, ja que tot just estem difonent aquestes, tot i que no ho descartem”.


De propostes a mocions

També, el Pou.cat els ha preguntat si tenen pensat reunir-se amb la CUP de Manresa perquè, d'aquestes 15 propostes, en sorgeixin algunes mocions i, així, es presentin al ple. Garcés assegura que “ja estan parlant-ho” pel fet que “la CUP de Manresa és el referent de l'Esquerra Independentista”, a la qual pertany el JEI de Manresa, segons els membres d’aquest col·lectiu. “La seva línia va molt lligada amb la nostra i, fins i tot, alguna proposta potser ja s'ha presentat de forma similar”, explica Garcés. Per tant, aviat, als plens de l'Ajuntament hi hauran propostes realitzades per una organització juvenil.

L'organtizació ha dut a terme la típica penjada de cartells i repartiment d'octavetes per difondre les propostes a peu de carrer. Les demandes del JEI s'enmarquen dintre de la campanya “Prou retallades socials. Construïm alternatives al capitalisme”, amb la qual vol denunciar els abusos del sistema capitalista.

Alternatives amb mirada 'glocal'

Aquesta campanya iniciada fa uns mesos ha tingut tres fases. Una d'especialment crítica, on es van succeir “diferents actes i accions de denúncia de les retallades”, assegura el comunicat del JEI. En aquesta fase, segons el JEI, també es van efectuar accions contra “les mesures encarades a salvar el capitalisme des de la dreta, fent pagar les conseqüències de la crisi, no a qui l'a efectuat (banquers, empresaris, especuladors, etc.) sinó a les classes populars, a la població.” Unes mesures que, segons el col·lectiu, “busquen aprimar l'estructura estatal desmantellant l'Estat del Benestar i prenent-nos els drets laborals i socials aconseguits durant dècades de mobilitzacions obreres i ciutadanes”.

La segona fase és la propositiva. Denunciada la política de retallades, aposten per canviar de polítiques. L’han encentada amb les propostes alternatives presentades per “mostrar que hi ha un altre tipus de sortida a la crisi, una sortida social, reforçant el paper estatal davant els mercats i les multinacionals”. A més de mostrar que hi ha “alternatives a les retallades i al capitalisme”, el JEI aposta també per començar-les “en el terreny personal a través d'un consum crític i l'aposta per les cooperatives laborals i de consum”. Garcés indica que “hi ha alternatives a escala individual” que són responsabilitat dels ciutadans. A banda d'aquests canvis que comencen en l'àmbit més privat, l'organització de joves treballa també en “el terreny local”. Garcés adverteix que “sabem la limitació de l'àmbit local”, però que, tot i això, “des dels ajuntaments també es pot lluitar contra la crisi”.

La campanya acabarà amb una última fase de crítica estructural al sistema capitalista proposant alternatives a escala global. El JEI, però, assegura que tals alternatives a les retallades i a l'austeritat “no interessen a l'actual classe política”.

Per conèixer les propestes, cliqueu l'enllaç dessota: 

Les 15 propostes del Jovent de l'Esquerra IndependentistaParticipació