Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PERFIL. Pere Culell (Manresa, 16 d'octubre de 1955) va presentar-se l’any passat com a cap de llista d’ERC en el punt més baix del tripartit. El PSC va perdre la meitat de vots i regidors, ICV-EUiA va desaparèixer de l’Ajuntament i ERC només va perdre 64 vots, mantenint els 3 regidors. Els rivals polítics de
Pere Culell retraten el cirurgià que va salvar ERC d’una sagnia electoral. Dimarts, l'entrevista amb el republicà.
Culell, a la seu d'ERC, flanquejat per les figures de Macià i Companys, al fons. Foto: Ramon Aran
Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària de la Fundació Althaia, Culell no és un novell en política per bé que és la primera vegada que entra com a regidor a Manresa. A les eleccions del 2007, va anar de número 6 a la llista i, com que ERC va obtenir 3 regidors, no va entrar al consistori. Del 2009 al 2011 va ser president de l'agrupació local d'ERC. També ha entrat a la nova executiva nacional d'ERC, de la mà d'Oriol Junqueras. Culell ocupa la secretaria de Política Social i Ciutadania del partit. El cirurgià ha dedicat una part de la seva vida a tasques de cooperació mèdica a l’Àfrica.
La seva parella de fet
Durant la campanya electoral, la química personal entre l’alcaldable de CiU,
Valentí Junyent, i el cirurgià era tal que algunes veus els titllaven de “parella de fet”, una consideració que havia de seguir amb un pacte postelectoral entre ERC i CiU. No va ser així. Tot i que l’alcalde de Manresa considera que Culell “és un metge de prestigi i també una bona persona”, sembla que la química entre ells dos s’ha trencat. Junyent diu que el republicà, com a polític, el veu “encara una mica desconcertant”. Si recordeu
el perfil de Valentí Junyent, el líder d’ERC li criticava la manca de lideratge al capdavant de l’alcaldia.
Un company del gremi
El president del grup municipal del PSC,
José Luis Irujo, indica que la relació entre ell i Culell “és antiga”. De fet, els dos polítics comparteixen professió. Irujo veu el republicà com una “persona amable, educada, reflexiva i dialogant”. Ideològicament, segons Irujo, el d’ERC és “progressista i independentista ferm i convençut”. El doctor Irujo assegura que el doctor Culell “està posant moltes ganes i emotivitat” en la tasca municipal.
Un jove que peca de superioritat moral
Adam Majó, president del grup de la CUP, fidel al seu estil, destaca la virtut i el defecte principals dels seus rivals. Segons el cupaire, la virtut de Culell “és una il·lusió i una empenta gairebé juvenils”. Però la contrapartida és, diu Majó, “una visió excessivament voluntarista de la política i una certa actitud de superioritat moral”. L’assembleari admet, tanmateix, que el líder d’ERC va deixant l’altivesa moral “enrere, de mica en mica”.
“Pel seu electorat és un 10”
El rival que està, potser, més a les antípodes nacionalment de Culell és el president del grup muncipal del PPC,
Xavier Javaloyes, amb el permís del líder de PxC, Albert Pericas, que els anys 90 estava vinculat a grups ultradretans. Javaloyes es desfà en elogis cap a Culell, de qui pensa que “pel seu electorat és un 10”. El popular afirma que Culell “és un bon tio, una bona persona i un excel·lent doctor”, però adverteix que, malgrat ser de “tracte fàcil”, quan Culell no vol parlar d’un tema, no en parla. Javaloyes destaca la “inexperiència bastant gran” del republicà, però el del PP té la impressió que “és calculada, ja que li agrada manifestar-se ingenu en política”. De tota manera, la diferència en el pla nacional és evident. Javaloyes li critica que “a part de la independència, l’altre tema estrella [de Culell] és aconseguir la independència”.
Un cirurgià que no usa el bisturí
El cap de llista d’ICV-EUiA a les municipals i actual coordinador de la coalició al Bages, al Berguedà i al Solsonès,
Xavier Rubio, considera que Culell “fou un molt bon candidat a l'alcaldia, podria haver estat un bon governant”, però afirma que “no està essent un notable opositor”. L’ecosocialista ironitza que a Culell “li pesa més ser una bona persona que un molt bon cirurgià”. Segons Rubio, el “diagnòstic” que fa Culell del “pacient Ajuntament de Manresa” és que “té una mala salut de ferro”, un diagnòstic que impedeix, afirma Rubio, que "usi suficientment el bisturí”. Aquesta oposició tova, segons el dirigent d’Iniciativa, permet que “la majoria ‘minoritària’ de CiU se'n vagi sortint i qui dia passa, any empeny...”. Rubio adverteix que aquesta oposició no és el que necessita la ciutat i assenyala un altre culpable: “aquesta ‘respiració assistida’ també la dosifica un altre metge: el doctor Irujo”.
Personatge estrella
El portaveu de PxC,
Albert Pericas, defineix Culell com un “personatge estrella” a qui atribueix el mèrit d’ERC de “mantenir el tipus en les passades eleccions, a diferència dels altres socis de govern [tripartit]”. Pericas afirma que no creu que Culell “representi cap novetat a l’hora de fer política” a ERC, un partit que, segons el de PxC, “no ha evolucionat en 100 anys”. Pericas comenta que, com que Culell és una cara nova, encara no el coneix prou, però “la legislatura serà llarga i dura” i donarà molt de si.