Tothom és culpable fins que el públic decideix

per Aida Solà Concustell, 23 de novembre de 2015 a les 21:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
TEATRE. El 1963 Paul Pörtner va escriure la comèdia Pels Pèls. Aquest any, sota la direcció d’Abel Folk l’obra va tornar a la capital catalana. Aquest cap de setmana, amb 3 funcions gairebé exhaurides, es va poder veure a Manresa.
Pels Pèls ens proposa una comèdia-thriller amb un toc interactiu entre els actors i els espectadors, puix seran aquests darrers qui acabaran decidint al final qui és l’assassí. 
 
La trama de l’obra és senzilla. Un assassinat a una perruqueria de la capital catalana on els únics sospitosos són els membres que hi ha al centre d’estètica en el moment de l’homicidi: el perruquer (Jofre Borràs), la seva ajudant (Beth Rodregas) i els 2 clients (Mercè Comes, Pep Sais). Un cop comès el delicte els assistents es veuran obligats a ajudar als dos mossos d’esquadra (Àlex Casanovas i Pep Planas) en la reconstrucció del cas i, més tard, el públic serà el qui farà les preguntes dels actors per descorbrir si aquell és o no el veritable assassí
 
s

Amb aquesta breu introducció de què va l’obra ja es pot percebre's que hi ha un trencament en la separació entre el públic i els actors, ja que s’aconsegueix crear una participació entre ambdues parts i generar una participació conjunta a l’espectale. En aquest sentit, els actors hauran de tenir una gran capacitat d’improvisació i imaginació, doncs hauran d’anar donant resposta a les diferents qüestions de la gent i defensar-se per demostrar davant del cas que ell/a no és el culpable. Així doncs el públic és part d’un espectacle en què les actituds i aptituds dels actors són un dels punts més forts del text.

Una excel·lent interpretació per part dels agents policials, interpretats per Pep Planas i Àlex Casanovas, l’oficial de la policia i encarregat del cas. I pel què fa els personatges principals, no en destaca un per sobre de l'altre, sinó que tots 4 (Jofre Borràs, Mercè Comes, Beth Rodregas i Pep Sais) estan en tot moment posats dins del seu paper i mostren tots una gran capacitat d'improvització i de reacció, positiva o negativa, a les respostes dels espectadors. 
 Participació