Dèlia Arnold: «Hi ha països que no llancen una bomba a segons qui, perquè afectaria el territori propi»

per El Pou, 27 de novembre de 2015 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. Per què els contaminants d’una bomba atòmica ens poden afectar si vivim a quilòmetres de distància? Per què l’entrada en erupció d’un volcà a Islàndia fa perdre milions de diners a les aerolínies internacionals? Això, entre altres qüestions, és el que estudia Dèlia Arnold, física doctorada en enginyeria nuclear. Ha treballat molts anys al Centre Meteorològic d’Àustria i ara com a consultora al centre austríac i també a la Universitat de Galway. 
Com definiries la teva feina?

Sóc consultora científica i ofereixo productes ambientals de dispersió de contaminants de l’atmosfera, principalment radioactius o volcànics. Estudio on aniran certs contaminants i el potencial impacte que podrien tenir en la salut humana, però també en impactes econòmics, com l’aviació.

Podries posar un exemple?
Després de l’experiència amb l’erupció del volcà Eyja del 2010, qualsevol erupció d’Islàndia es mira amb lupa. Llavors es va tancar bona part de l’espai aeri i les aerolínies van tenir pèrdues de milions d’euros. El 2014, Bardarbunga va emetre grans quantitats de SO2, molt perillós per a la salut, que es van transportar cap a Àustria i van apujar els nivells d’alerta de contaminació del país. Com a consultora, vaig investigar les condicions meteorològiques que afavorien que la cendra i l’SO2 anessin d’Islàndia a Àustria i com impactarien en la població. A Àustria, treballo per millorar els models de les recerques volcàniques. Podem aconsellar com limitar millor l’espai aeri, evitant perdre tants milions com es van perdre i sense posar en risc la població.


També analitzes les conseqüències de les centrals nuclears o les bombes atòmiques.
Plantejo escenaris i les possibles conseqüències. Varia segons l’època de l’any, perquè hi ha èpoques que els contaminants es queden més enclaustrats. Hi ha països als quals no els interessa tirar una bomba al país veí o a un de prou allunyat perquè acabaria afectant el seu propi territori.

Dèlia Arnold durant la seva visita a Hong Kong. Foto: Arnold

A partir dels teus estudis es prenen decisions de molta responsabilitat. Et podria trucar un president o et podries veure involucrada en l’estratègia d’una guerra?
Milloro les eines que ajuden a prendre les decisions, però són eines imperfectes. És com les previsions del temps; hi ha dies que s’encerta i n’hi ha que no tant. De moment m’agrada el que faig perquè no tinc conflictes morals.

Imparteixes cursos sobre els models de dispersió a diversos països, com Noruega o Hong Kong.
A través del servei meteorològic d’Àustria vam treballar conjuntament amb l’Organització Meteorològica Mundial (WMO) per assessorar sobre models de dispersió que estudien els elements contaminants de Fukushima a l’atmosfera i després van utilitzar els estudis per valorar l’impacte contaminant de la central nuclear sobre la població. Ens van convidar a Hong Kong perquè expliquéssim aquests models de dispersió.

Treballes per a Àustria i Irlanda, però vius a Catalunya.
Funciona perquè faig bàsicament teletreball, tot i que de tant en tant els visito. Cobro el doble del que cobraria aquí. A Catalunya costa molt trobar feina, però es viu molt millor, hi tinc la família i la parella.


Nom: Arnold Scientific Consulting.
Data creació: Juliol 2015.
Emprenedora: Dèlia Arnold.
Sector: Medi ambient.
Públic: Consultors mediambientals, indústries, centrals nuclears i elèctriques, protecció civil. Contacte: [email protected]


 



Participació