Fa 25 anys a l'Escola d'Adults no hi cabien

per Jaume Puig, 11 de novembre de 2015 a les 18:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS AL POU. Des del 1986 l'escola estava instal·lada al bloc 11 de la Font dels Capellans i tenia 250 alumnes i problemes d’espai, segons un reportatge de Joan Morros i Joan Vila. Llavors ja s’insinuava la possibilitat de traslladar el centre a l’edifici de Casa Caritat.
  Interior d'una aula de l'Escola d'Adults a La Font, el 1990


A part d'aquest reportatge, el número 39 de la revista en dedicava un altre als canvis que afrontaven els sindicats davant la pèrdua d’afiliats. Amb el títol "La reconversió dels sindicats", el reportatge elaborat per Josep Tomàs i Jordi Torra repassava algunes de les activitats que endegaven aquests col•lectius per posar-se al dia. El secretari general d’UGT del Bages, Juan Martín, explicava a la revista que "el sindicat no només ha de servir per negociar el sou del treballador amb l’empresa, sinó per negociar-li el seu crèdit, per fer-se la casa, l’assegurança del cotxe, etc.". I per a Josep Fuentes, de CCOO, aquest tipus d’accions contribuïen "a fer que els sindicats incorporin altres treballadors no estrictament obrers". Les declaracions es produïen en un context de trencament de la unitat d’acció entres els dos sindicats. El reportatge també analitzava la postura més aviat freda dels sindicats grans davant el fet nacional català, que només era defensat clarament pel SOC o el CSC, amb Josep Huguet de portaveu.
























A l'esquerra, portada del número de novembre de 1990. A la dreta, edifici dels sindicats a l'època

La ciutat dels morts

Aquest era el títol del reportatge de David Torres, que entrava al cementiri municipal i parlava amb el regidor responsable, Joan Salat, i amb el director-gerent de l’equipament, Lluís Subirana, el qual explicava que el preu d’un nínxol oscil•lava entre les 40.000 i les 120.000 pessetes. Llavors n’hi havia 12.514, a part de les capelles i els panteons.


Manresa, Ciutat Gegantera

El dia 1 d’octubre iniciava les emissions Ràdio Nova Manresa, de Cadena Nova –el nou nom de Cadena 13–, després de la compra per part de la Cadena Cope. Amb el canvi, cessava el director de l’emissora, Joan Anton Solano. El primer cap de setmana d’octubre començaven els actes de nomenament de Manresa com a Ciutat Gegantera i el dia 7 el passeig de Pere III acollia la plantada de tres-cents gegants vinguts d’arreu dels Països Catalans. El dia 15 s’inaugurava el primer curs d’Infermeria a l’aulari de les Saleses i començaven les classes a l’institut Fius i Palà. La notícia trista saltava el dia 16, amb la mort del pare Ferran Torra, impulsor de les congregacions marianes a la ciutat.
 
El jesuïta Ferran Torra, durant una entrevista per al Pou, el 1987



Participació