Fa 25 anys es va incendiar la presó a les Escodines

per Jaume Puig, 7 d'octubre de 2015 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS AL POU. En el reportatge de Josep Tomàs, al número 38 de la revista (octubre de 1990), s’analitzava el mal estat del Dipòsit Municipal, pendent de trasllat a les instal•lacions de l’edifici de la Florinda –ja construïdes–, després que el dia 17 de maig s’hagués produït la mort de tres presos en un incendi al centre. 


D'altra banda, el reportatge central de la revista, elaborat per Teresa Torra i David Torres, feia un repàs als viatges de manresans arreu del món. Des de joves que amb el bitllet d’inter-rail podien viatjar amb tren per Europa de manera econòmica –entre 28.000 i 25.000 pessetes— a famílies que viatjaven amb vehicle particular, en vols promocionals a llocs més llunyans com ara Malta o en viatges organitzats, com el del Centre Excurionista del Bages a la república asiàtica de l’Uzbekistan, a l’antiga URSS. El muntanyenc Joan Oliveras hi relatava el seu viatge a Kènia, on havia pujat al pic Lenana, al massís del Mont Kènia, perquè fer el Kilimanjaro era massa car. La farmacèutica Flora Buxó hi explicava el seu viatge a Corea del Sud, l’Anna Espinal i el Pitu Cors l’escapada al Canadà, Quebec inclòs; l’Alba Oliveras l’estada a Mèxic, l’Alba Badia a Guatemala i el llavors periodista Felip González la visita a la comunitat claretiana de Pere Casaldàliga, al Brasil.



La ludoteca obria portes

Un altre reportatge de Josep Maria Freixa i Jordi Torra es feia ressò de la inauguració, el dia 14 de setembre, de la primera ludoteca a la ciutat. Ludugurus era una iniciativa de Creu Roja Joventut, de Manresa, que vetllava pel món de la marginació. El regidor de Joventut de l’època, Jordi Rodó, explicava que al Barri Antic –lloc d’ublicació del nou equipament— era on hi havia més necessitats per a la mainada.

Homenatge a Servet i any ignasià

El dia 21 d’agost moria el dibuixant Joan Vilanova, als 81 anys. En l’acte institucional del dia 11 de setembre, s’homenatjava l’estudiós i filòleg Àngel Servet, mort el novembre anterior, amb parlaments d’Antoni Juanola i Josep Camprubí. Al vespre del mateix dia s’inaugura la remodelació de la plaça dels Infants, ampliada amb l’enderrocament de l’edifici de les Mandongueres. El dia 17, moria a Barcelona l’escenògraf i pintor Josep Mestres Cabanes. Finalment, el dia 29 de setembre, en el marc dels actes commemoratius dels 500 anys del naixement de sant Ignasi de Loiola i dels 450 de la fundació de la Companyia de Jesús, la basílica de la Seu s’omplia de gom a gom en la missa presidida per l’arquebisbe de Tarragona, els bisbes de Vic, Solsona i Lleida, i els abats de Montserrat, Poblet i Solius.
  



Participació