De quan bascos i catalans van fer un gol a la capital

per Ferran Sardans, 29 de maig de 2012 a les 01:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA. Per bé que els seguidors de l'Athlètic eren més en nombre que culers a Madrid, també és cert que, de culers, n'hi havia. Un d'ells, el nostre periodista Ferran Sardans, que va compartir amb aficionats bascos i catalans l'experiència d'una jornada futbolística transcendida per un desplegament policial més propi d'un toc de queda que d'un partit de futbol. El nostre periodista va poder comprovar que, malgrat perdre el partit futbolístic, l'Athlètic va golejar el Barça en aficionats.
Els dies 1 i 2 de juny tindrà lloc a Valladolid el dia de les Forces Armades. Una setmana abans, el dia 25 de maig, l’autovia A-2, que connecta Barcelona amb Madrid, tenia tots els ingredients per a l’assaig general perfecte. Camions que transportaven tancs i vehicles militars diversos alentien el trànsit en direcció a la capital espanyola. La presència de la Guàrdia Civil amb controls rutinaris creava encara més un clima que convidava a pensar que no era un dia qualsevol. I no ho era per la presència d’autoritats uniformades i armades per controlar l’allau de seguidors del Barça i de l’Athletic de Bilbao que es traslladaven a Madrid en motiu de la celebració de la final de la Copa del Rei de futbol.


Les dues hores prèvies al partit les aficions van compartir els amples i imperials carrers de Madrid sense cap mena de problema ni contratemps. Una marea blanca i vermella cobria la capital amb 50.000 aficionats bascos, encara amb el mal record de la final de l’Europa League perduda quinze dies abans a Bucarest i les ganes boges de qui en 28 anys no ha pogut celebrar ni un títol. Per cada aficionat culer, cinc de l’Athletic.

El Vicente Calderón, situat just al costat del Manzanares, instants abans del partit. Foto: Marc Gisbert


Una dels temes mes comentats era el desplegament policial als afores de la capital i de l’estadi Vicente Calderón. “A l’alçada de Somosierra hem estat retinguts durant una hora. Hi havia un control de la Guàrdia Civil per multar els cotxes que portàvem la ikurriña o la senyera”, deia Gorka Aurre, aficionat basc de 32 anys.  Diferents agents van sancionar diversos conductors que viatjaven a Madrid amb els cotxes ornamentats amb les banderoles onejant a l’exterior del vehicle. La sanció: 80 euros, 40 si es pagava immediatament. Gràcies. “Ens han dit que la legislació vial impedeix aquests adornaments o instal·lar als turismes elements no homologats”, afegia Aurre indignat.

Iratxe Etxaniz apuntava a l’entrada del Calderón que “fa dos anys vaig anar a València i no hi havia ni la meitat de policia que avui. I no hi recordo cap mena de problema o accident”, assenyalava mentre deia que no amb el cap. En la mateix línia es manifestava el seu fill Jon, de 16 anys: “És increïble que al segle XXI la policia impedeixi que els aficionats entrin al camp amb xiulets i pancartes. A mi m’han pres una xiulet i la ikurriña com si fos el més normal del món”. Aficionats de Tarragona, per la seva banda, es queixaven que, durant el viatge en autobús, els havien registrat totes les motxilles, al·legant que buscaven bengales que no van trobar. En aquest sentit, les xarxes socials denunciaven al llarg de la tarda que la Policia Nacional escorcollava els autocars dels seguidors del Barça que viatjaven fins a Madrid i els havia pres xiulets, banderes i pancartes.

Hores abans, la delegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes, havia assegurat que la Policia no requisaria a l’entrada del partit cap bandera o pancarta amb contingut ideològic, perquè “seria una cosa il·legal” .

Tanmateix, davant els nombrosos testimonis de les actuacions de la Policia, que va continuar escorcollant motxilles, bolsos i butxaques, el portaveu del PNB a la Comissió d’Interior al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, va demanar a Jorge Fernández Díaz que aturés aquests controls. "Són innecessaris i mantenen atrapats milers d’aficionats amb deu quilòmetres de retencions, sense possibilitat d’arribar a la seva destinació" , informaven des del PNB. A més, ho van qualificar com "una autèntica provocació innecessària" .

Madrid es va cobrir d'aficionats bascos, que tenien la il·lusió d'aixecar un títol després de 28 anys. Foto: Marc Gisbert

Coincidint amb la final de la Copa del Rei, es va celebrar una manifestació feixista sota el lema “Contra el separatisme, una bandera”. La Falange i l'associació Nudo Patriota Español van liderar una marxa que es va concentrar a la plaça d’Alonso Martínez. La manifestació, on hi havia símbols feixistes, es va celebrar a uns quatre quilòmetres del Vicente Calderón, i algunes de les consignes que van cridar-hi els gairebé 800 manifestants van ser Gibraltar, espanyol” i “Espanya, una i no 51”. També es va llegir el manifest , en què s’argumentava que Espanya està “en peligro de destrucción. En peligro de disolución. En peligro de atomización. En peligro de desintegración. En peligro de mutilación y en peligro de claudicación”. A més, afirmava que “la acción disolvente y corrosiva de los separatismos locales y periféricos; de los enemigos endémicos de España; de los patrocinadores de un conglomerado nacionalista de naciones inexistentes, que pretenden, por métodos violentos, en unos casos, o mediante el trapicheo político, en otras circunstancias, atentar contra la sagrada Unidad de la Patria, que quieren robar y devorar España a dentelladas, como Saturno a sus hijos, y enfangarla en una riña a garrotazos, es lo que justifica y alienta que hoy y ahora, un nutrido grupo de patriotas, se congregue y marche erguido y compacto, para lanzar el grito de alarma y dar la voz de alerta al noble, pero hoy aletargado, pueblo español, cuando se pone en entredicho la suprema e inalterable Unidad Nacional”, concloïa.

En la mani ultra, també hi van circular uns pamflets que advocaven pel genocidi físic dels catalans, a qui el document qualificava de "jueus traïdors". Mentrestant, un policia nacional impedia que els catalans es fessin fotografies davant del Congrés dels Diputats amb l'estelada, adduint que era "anticonstitucional". 

A mida que faltava menys per iniciar el partit, més s’omplia l’avinguda del Manzanares i els voltants del Vicente Calderón, situat al costat del riu. El punt més transitat era l’Athletic Hiria, la zona on hi havia la carpa dels seguidors bascos. Tot i això, la pantalla gegant que hi havia instal·lada atreia molts aficionats culers, que veien com a quarts de vuit de la tarda ja tancava la seva fan zone .

L'Atlethic Hiria va acollir la majoria d'aficionats que no tenien entrada durant el partit. Foto: Marc Gisbert

La superioritat numèrica basca era tan clara que sovint els aficionats de l’Athletic cantaven “uno del Barça, he visto uno del Barça” quan veien algú de blaugrana. No obstant això, la cordialitat entre aficionats era màxima: “avui l’únic rival és Espanya”, deia Marc Oller, culer gironí de tota la vida. “Si avui guanya l’Athletic, tot i que prefereixo que guanyi el Barça, no em sabrà greu”, afegia. “A ver si los jugadores o Guardiola te escuchan y nos dejan ganar esta noche”, responia Asier López.

Samarretes de l’Athletic i més samarretes de l’Athletic. Aquest era el paisatge durant els instants previs al matx, que tan sols es veia alterat per alguna ikurriña , algun culer o grup de culers aïllat, i estatuetes petites dedicades a Marcelo Bielsa, entrenador del conjunt del País Basc, a qui també dedicaven diversos càntics: “A lo loco, a lo loco, a lo loco... ¡A lo loco se vive mejor, Bielsa!”, repetien els lleons.

Un altre càntic que agrupava les cordes bucals catalanes i basques era “Esperanza, hija de puta”, i “¿Dónde está Esperanza, Esperanza dónde está?”, en referència a les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid en què demanava que, si es xiulava l’himne, se suspengués el partit. Uns xiulets a l’himne com els que Zapatero rebia per part dels populars durant les darreres desfilades com a president del Govern.

També es va insultar repetidament Florentino Pérez, que no va permetre que la final es jugués al Bernabeu al·legant unes obres que ningú s’ha acabat de creure: “Tendría que salir Florentino a dar la cara. No hay derecho que tengamos que jugar en este futbolín y que más de 30.000 aficionados del Athletic no hayamos podido ver en directo el partido”, es queixava Iñigo Baraza.

Durant la presentació dels jugadors a la fan zone de l’Athletic es cantava “un elefante se balanceaba sobre la tela de una araña, y como veían que no se caía, fueron a buscar otro elefante”, en al·lusió a l’afició del monarca espanyol i les seves escapades a Botswana. Quan va començar a sonar l’himne, la xiulada va ser monumental, com ho va ser a l’interior de l’estadi, tot i que l’organització va reforçar el so fent sonar-lo a 100.000 watts de potència, màxim històric a la competició. La xiulada va ser maquillada per TVE. La comparació de les transmissions de La 1 i de TV3 fa evident que, al canal estatal, l'himne va sonar més fort que a la televisió catalana, en què els xiulets es van percebre amb molta més facilitat. A part, en cap moment dels 27 segons que va durar l’himne nacional, es va enfocar el públic del Calderón.


 


Als dos minuts, primer gol del Barça. Al minut 25, el 3-0 que sentenciava el partit. Els aficionats de l’Athletic no podien contenir les llàgrimes i s’asseien al costat del Manzanares amb el cap cot. “Estic molt orgullós de l’afició del meu equip. Hem conquerit Madrid, hem demostrat ser molt grans, però no hi ha manera de guanyar un títol. Entre Bucarest i avui m’he gastat 800 euros i torno amb les mans buides”, es lamentava un aficionat basc al finalitzar l’encontre. Per la seva banda, uns quants aficionats del Barça es van apropar fins la plaça de Cibeles, el tradicional lloc de celebracions dels títols del Reial Madrid, per celebrar la Copa del Rei, el 14è títol de l’era Guardiola.

La policia espanyola va detenir quatre persones, tres per resistència, desobediència i atemptats contra agents de l’autoritat, i una altra també per atemptat a agents de l’autoritat i injúries a la Corona.

Segons Vilaweb, ERC ha denunciat una brutal agressió per part d’agents de la policia espanyola contra un seguidor del Barça que es va negar a donar-los una estelada que va alçar en el moment que sonava l’himne espanyol a l’estadi Vicente Calderón. El president d’ERC al Bages, Lluís Oliveras, ha relatat públicament els fets, que també ha denunciat el diputat Joan Tardà. Segons Oliveras, “dos seguidors de l'Athletic també van passar la nit al calabós i van ser agredits”.

En aquesta mateixa línia, segons el portal digital somnoticia.cat, la policia espanyola hauria “apallissat divendres durant la final de la Copa del Rei un seguidor del Barça de Cassà de la Selva que anava amb una estelada i que havia xiulat l’himne, segons ha denunciat ell mateix”. D'acord amb aquesta denúncia, l’home era a segona fila i uns policies se’l van endur, en principi, molt amablement. Un cop a dins del túnel, el van agafar i el van començar a estomacar, clavant-li cops de pota i cops de puny sense parar. Un cop se’n van cansar, li van dir: “Hijo de puta, catalán de mierda, te vas a arrepentir toda la vida, vas a lucir tu puta bandera en tu puto país”, informa el mitjà nacionalista.



Participació