Deu propostes culturals per aquest estiu

per Ramon Aran i Jordi Estrada, 4 d'agost de 2015 a les 13:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
REPORTATGE-CULTURA. Hem demanat a diverses persones relacionades amb l'art i la cultura deu recomanacions d'activitats i visites per als mesos de juliol, agost i setembre.

Una lectura
Enamorats de l'Audrey Hepburn de Manuel Cuyàs (ed. Proa 2015)

Habitualment els articulistes, malgrat dominar un ofici complex i delicat, on convé condensar amb poques i entenedores paraules el que volen explicar, no són especialment considerats literàriament. Crec que no és el cas de Manuel Cuyàs, col·laborador d’El Punt-Avui. Ens acaba d’obsequiar amb un llibre fresc, llegidor i suggerent que em complau recomanar especialment als qui agrada comentar el món que ens envolta. Es tracta d'un recull d’articles ben escollits i de cap manera aplegats de qualsevol manera, que tornen a reviure en un volum on demostra a bastament les seves magnífiques dots d’observador, amb un punt d'ironia fina i subtil. Una manera diferent i cinematogràfica --potser d’aquí ve la picada d’ullet a la Hepburn, que il·lustra la portada i posa nom al títol-- de viure i veure una realitat que només ell sap reflectir sense estridències i de manera elegant.

Antoni Daura és president del Gremi de Llibreters
 

Una visita
Celler Abadal de Santa Maria d'Horta d'Avinyó                                                                                                           

Per un preu mòdic podreu visitar un dels cellers de més llarga tradició familiar del Bages i de Catalunya i acabar amb un tast de vins o fins i tot un esmorzar amb productes de la zona (visita@abadal.net). Al bell mig d'un paisatge de boscos i de vinyes, s'alça el mas Roqueta, documentat ja al segle XII. A través d'un itinerari per les vinyes, amb un bon planter de barraques, recuperades i rehabilitades, s'arriba al mas, on el visitant podrà conèixer la història de la família Roqueta --que l'any 1928 ja exportava vins a l'estranger--, i el celler, amb unes instal·lacions modernes, dotades de les últimes tecnologies per a l'elaboració del vi.
 
Robert Martí és president de la Confraria de Vins del Bages
 
 
Una pel·lícula
Arrels profundes de George Stevens (EUA, 1953)

No tan sols per a l’estiu, sinó per a qualsevol moment que vulguis sentir-te ple de vitalitat sense haver d’anar a la farmàcia. Els bons westerns van bé a tothora. La tensió entre pagesos i ramaders al Wyoming del darrer terç del XIX, en la mirada d’un nen que complementa la figura paterna i la d’una dona que fa el mateix amb la del marit, tots dos en la persona del pistoler que se sacrifica lluitant contra la injustícia. Gran partitura de Victor Young. Alan Ladd fa tots els esforços possibles per dissimular la poca alçada i a Jack Palance no li feien cap gràcia els cavalls.

Manuel Quinto és escriptor i crític de cinema
 
 
Un museu
El museu dels Prats de Rei
 
M’agrada pensar els museus com a llocs, com a cruïlles de trajectes en el territori, el temps, les persones... Als Prats de Rei hi ha un museu que recull i presenta un petit territori amb l’escalf i la cura del grup d’estudiosos i amants del lloc que l’han fet i el mantenen. Si hi aneu des de Manresa, primer atureu-vos a Sant Amanç de Viladés i, pensant en els camins dels romans, arribeu fins als Prats. Visiteu el museu, passegeu pels carrers, busqueu l’església, la capella del portal i mireu el llenç de mur ibèric al seu davant. I després arribeu-vos fins a la torre de la Manresana. El museu us haurà donat l’eix d’un itinerari intens des del món ibèric a la guerra de Successió. És obert el diumenge al matí, però si passeu per l'Ajuntament de ben segur que trobaran la manera d'atendre-us igualment.
Francesc Vilà és director del Museu Comarcal de Manresa


Un esdeveniment gastronòmic
Les jornades de l'albergínia blanca

A finals de l'estiu Monistrol de Calders acull les jornades de l'albergínia blanca per promoure una varietat d'hortalissa que fins fa poc era pròpia tan sols dels petits horts del Bages. Del 27 de setembre al 6 d'octubre, a Monistrol s'impartiran conferències i els restaurants del poble oferiran plats a partir del producte. L’albergínia blanca --a banda que estem especialment orgullosos per l’èxit estratègic de valorització i promoció que en vam fer en el seu moment--, a més de maca, bona i melosa, és sana, econòmica i adequada a una infinitat de plats estiuencs, des d’una truita a un babaganuix o mutàbal (puré fred cremós d’albergínia escalivada per untar amb torradetes). Se’n pot fer fins i tot una versió de foie-gras vegetal o fer-la a la marinera.
Toni Massanés és director general de la Fundació Alícia



Il·lustrració d'Anna Crespo


Un festival de música
Elles 2015 al mas de Sant Iscle

Després de l'experiència de l'any passat, amb un gran èxit, hem decidit repetir el festival Elles, que el 17 i el 18 de juliol tindrà lloc al mas de Sant Iscle (Pineda de Bages). Aquest certamen és l'únic a Catalunya dedicat íntegrament a cantautores. No és que en vulguem fer una qüestió política relacionada amb el feminisme, sinó que volem que sigui un element de diferenciació que ajudi a dinamitzar el territori de casa nostra. Enguany hi ha set cantautores en el cartell: Sara Pi, Marion Harper, Clara Peya (amb Ferran Savall), Mariona Aupi, Ariana Abecasis, Lu Rois i Laia Rius. Volem que el festival relacioni artistes consolidades i joves emergents. Per això organitzem el primer concurs de cantautores Elles Festival, adreçat a les noves veus.
Albert Palomar és cantautor i programador del festival Elles 2015


Una mirada d'art del passat
Un itinerari pictòric per les renovades sales del Museu Comarcal de Manresa

El Museu Comarcal de Manresa acaba de renovar l'exposició permanent amb dues noves sales de pintura. A l’espai dedicat a Antoni Viladomat es poden contemplar algunes de les obres més conegudes del que sol considerar-se el millor pintor català del segle XVIII. Especialment, les al·legories de les quatre estacions. El pintor i escenògraf manresà Josep Mestres Cabanes també hi estrena una sala, que inclou paisatges, la famosa sèrie dedicada a la catedral de Burgos i les instal·lacions que n'il·lustren la tasca al Liceu. L'itinerari pot continuar per les sales d’art barroc, on hi ha dues teles espectaculars, recentment restaurades, sobre els frares dominics. Es pot acabar amb dues al·legories a la sala d’art modern: les de la primavera i la tardor fetes pel pintor noucentista Antoni Vila Arrufat.
Jordi Piñero és historiador, documentalista i gestor de patrimoni cultural
 

Una ruta senderista
Les Tines de la vall del Flequer (el Pont de Vilomara)

Recomanem una passejada amb història vinícola. La ruta de les tines, a la vall del Flequer. Barraques de vinya de pedra seca i grans tines amagades, on es feia el vi vora la vinya, ja que el transport del raïm era molt dificultós. Aquesta ruta s'inclourà en un llibre de Jordi Planell i Marc Vilarmau. Són 5,7 km (una hora i vint minuts) amb un desnivell de 135 metres. És especialment recomanable a l'estiu fer-la per l'obaga. Des del Pont de Vilomara, cal agafar la carretera BV-1124 cap a Rocafort i, a l’alçada del km 4, girar a la dreta per un camí amb el rètol Oristrell i tines. Després de travessar la riera, hi apareix un aparcament i la senyalització de la ruta.
Pau Pintado és el president del Centre Excursionista de la Comarca del Bages
 

Unes quantes llegendes
El Festival de Llegendes de Catalunya de Sant Martí de Tous

Al poble de l'Anoia de Sant Martí de Tous, des del 2010 que a principis de juliol hi té lloc el Festival de Llegendes de Catalunya (FESLLECAT), amb l'objectiu de recuperar, potenciar i donar a conèixer històries i llegendes populars que coexisteixen arreu dels Països Catalans. Sant Martí es vanta de ser un poble amb moltes llegendes locals i és per això que vol exercir de punta de llança en la preservació de la història mítica del país. El 4 i el 5 de juliol s'hi oferirà un programa molt dens, en el qual sobresurt l'espai dedicat als “racons de llegenda” i el de “llegendes adulterades”, en què dos actors es dediquen a transformar les més conegudes. Tots els actes són gratuïts.
És una recomanació d’El Pou de la gallina




Participació