Una vegada més

Des de la Butaca d'en Voltaire. PER L'HOMENOT DE LA PIPA

per El Pou, 10 de juliol de 2015 a les 13:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La realitat del dia a dia em força a canviar de tema, i és que dos mesos de Pou de la gallina, encara que sigui l’estiu no s’han de desaprofitar, per pensar!

Imaginem-nos un país africà, una mig somorta guerra, la foscor de la nit, un grup de nadius i cooperants sopant al mig del no-res, sense llum, sense forquilla ni ganivet ni cullera; sense veure el peix de riu que estava a l’estri que ens feia de plat, i de cop i volta un dels cooperants, europeu, deixa anar alguna cosa semblant a: “Això és vida, tornar a les arrels ¡ a allò veritablement real!“. Vaig quedar-me de pedra: el desenvolupament anava en direcció a la millora de condicions o a un retorn a condicions ni higièniques ni útils. Què c… hi fèiem allà?

Aquest tipus de plantejaments tenen el seu risc i ho relaciono amb la trista mort d’un infant pel bacteri de la diftèria, una malaltia prevenible mitjançant la vacunació. Ens hem acostumat tant a tenir un bon nivell de salut que no pensem en el que ha costat arribar-hi.

Hi ha un moviment, científic que ens parla de la medicina basada en l’evidència, moltes vegades contraposat a un altre moviment basat en la vidència. Falsos profetes que sense cap anàlisi ni prova científica ens parlen dels perills de la medicina. Medicina n’hi ha una, ni alternatives ni naturals (si ens mengem un bolet, natural i verinós, ens morirem… naturalment).

L’esperança de vida de néixer a Catalunya (2013) és de 80 anys per als homes i 86 anys per a les dones. No està gens malament. Els xinesos estan a 74 els homes, i 76,5 les dones; per cert, a mig segle XX, a la Xina, era de 42 i 46 anys, respectivament. La progressiva instauració d’una medicina avançada i basada en les evidències científiques hi deu tenir a veure amb aquesta evolució? No fotem conya amb la salut i, ja de passada, amb la sanitat! Falsos profetes han de ser allunyats del temple de la ciència, com li va dir l’incommensurable Unamuno (Don Miguel) al feixista Millán Astray: “¡Esto es el templo de la ciencia!”.

Recomano per a l’estiu la lectura del llibre ‘Medicina sense enganys’, de J.M. Mulet. Ens farà, a tots plegats, més savis.



Arxivat a:
El Cul del Pou, BUTACA



Participació