El Primer de Maig de 1980

per J.S i L.V, 15 de juny de 2015 a les 20:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. La imatge és de la darrera manifestació significativa del dia del Treball durant la Transició que, tanmateix, es va fer sota el signe de la divisió sindical. Des de 1976, les manifestacions havien estat multitudinàries, però a partir de 1981, en plena crisi econòmica, comença a decaure el nombre de participants.
Al davant, observem la pancarta col·lectiva –encara escrita en castellà--, aguantada per diferents líders i afiliats sindicals, com Manolo Ramos de CCOO. Després, desfilen els membres de diferents sindicats, com CNT-AIT i CCOO; i treballadors d’empreses amb conflictes en actiu com la SAF (Societat Anònima de Foneria) o AUSA. Des del final de 1979, les fàbriques amb conflictes laborals eren les més importants de la ciutat: la Fàbrica Nova i Pirelli.
 
La fotografia és presa des de la barana del Casino i a l’altre costat del passeig de Pere III es pot veure l’antiga oficina de Fecsa, l’edifici ja desaparegut de Falange, amb el nom de Club de Tenis Taula Manresa 70, que hi tenia la seu i, més enrere, es veu el rètol de la Sala d’Art Xipell. Com a curiositat, es poden observar els antics fanals amb columna de ciment que s’havien aprofitat de quan la llum es feia amb gas.





Participació