Casa Devant: l’arquitectura senyorial d’Oms al Passeig

per Lluís Virós, 4 de juny de 2015 a les 17:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. Aquest edifici, originàriament d’habitatges, remarca l’ambient senyorial del primer tram del Passeig. És una obra d’Ignasi Oms i Ponsa de 1906 i ampliada per Josep Firmat el 1936. Està situat al costat del Casino, a la cantonada entre el Passeig i el carrer de l’arquitecte Oms.

En aquest cas, Ignasi Oms va utilitzar un llenguatge modernista i historicista relativament sobri. És un edifici d'habitatges que fa xamfrà a la cantonada i consta de soterrani, planta baixa, dos pisos i un àtic endarrerit amb mansarda a sota de la coberta. Presenta dos cossos laterals de diferent llargària que s'articulen amb el cos que fa el xamfrà. La façana és simètrica: la del xamfrà es resol amb dues tribunes circulars a les puntes que donen continuïtat a les façanes laterals i en el primer pis destaca una balconada amb barana de ferro. Les façanes laterals tenen un ritme vertical format per balcons i finestres alternats. L’accés és per la façana lateral més estreta. La planta baixa està recoberta de pedra, que també s’usa en els ornaments. La resta de façana és arrebossada imitant pedra de fil. Tot plegat, amb el contrast entre els dos materials i amb els elements decoratius de les obertures i les tribunes, la casa pren un aspecte senyorial ben marcat.
 


Forografia de Francesc Rubí

El catàleg de Manresa protegeix el volum, l’aspecte exterior i els espais comuns de l'interior de l’edifici pel valor artístic i històric. En conjunt, es pot dir que l’edifici vol afirmar la voluntat de deixar empremta arquitectònica en el tram més burgès del Passeig.
 
PER SABER-NE MÉS:
- LACUESTA, Raquel, Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins. Delegació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.





Participació