Juny de 1990: els presos bagencs, cap a Model

per Jaume Puig, 3 de juny de 2015 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS, AL POU. La presència de reclusos bagencs a la presó Model servia d’excusa per parlar d’una de les realitats més crues del país i, alhora, més amagades: la situació dels presos, acumulats en centres de reclusió lamentables. Les condicions de la presó del carrer d’Entença, que acumulava més de 2.000 presos, lluny d’afavorir la reinserció social, potenciava l’augment de la criminalitat. Per cert, el dia 26 de juny del 1990, el TDK se salvava del descens de categoria en vèncer el Tenerife per 83-88 en un últim partit del play off dramàtic

En el reportatge central de la revista, elaborat per Meritxell Escudé, s’explicava que bona part de la població reclusa de Manresa i comarca es trobava a la presó Model de Barcelona. El Pou parlava amb antics presos, entrava al recinte i en constatava la massificació, amb més de 1.100 reclusos preventius. També s’hi recollien les accions de col·lectius manresans com el Club Gavines, promogut per Montse Roldán, que hi treballaven i hi organitzaven actuacions, com ara les del grup de rock De Marrón. D’altra banda, el 17 de maig, un incendi al dipòsit de detinguts de Manresa –provocat per un dels detinguts, Joan Masana, sota els efectes de la síndrome d’abstinència-- causava la mort de dos dels internats i deixava greument ferits els altres cinc presos que ocupaven la cel·la.


 
Santa Clara, un convent de clausura estricta
 
Amb un reportatge signat per David Torres, la revista entrava al convent de Santa Clara –on encara no havia arribat sor Lucía Caram—i parlava amb les catorze monges dominiques que habitaven l’històric edifici gòtic fundat el segle XIII. Llavors només sortien del convent en casos molt especials: per anar al metge, per anar a cuidar un familiar malalt o per qüestions administratives imprescindibles, i vivien dels donatius i de la feina de planxar roba per a l’hospital de Sant Joan de Déu.
 

L'entorn del convent el 1990


Homenatge als catalans morts als camps nazis
 
Un altre reportatge, aquest de Jordi Sardans, es feia ressò de l’homenatge que familiars, amics i companys deportats havien tributat a les víctimes caigudes als camps d’extermini nazis de Gusen i Mathausen, tretze dels quals eren manresans. Entre els expedicionaris hi havia el manresà Jacint Carrió i Vilaseca, supervivent del camp de Mauthausen, que es lamentava a la revista de l’absència de representants del govern espanyol als actes i del silenci dels mitjans informatius.
 
S’enderrocava Falange i s’inaugurava la nova casa Lluvià
 
El dia 3 de maig s’havia començat a enderrocar l’edifici del passeig de Pere III que havia estat la seu d’Esquerra Republicana i posteriorment el local de Falange Española, Tradicionalista y de las JONS, per construir-hi un nou immoble destinat a oficines. El dia 15 es feia l’acte d’inauguració de les obres de rehabilitació de la casa Lluvià.... I el dia 26, el TDK es salvava del descens de categoria en vèncer el Tenerife per 83-88, en l’últim partit dels play-off.




Participació