Marc Martínez Amat: «El nostre objectiu és poder agrupar totes les ràdios locals del Bages i el Moianès»

per Redacció, 27 de maig de 2015 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. La unió fa la força. Per això, quatre emissores municipals han decidit apostar pel treball conjunt i els rèdits que es poden obtenir del treball en xarxa. Amb les noves tecnologies, la circulació d’informació, textos i enregistraments sonors és ràpida i, en règim cooperatiu, gratuïta. Ona Bages i Ona Moianès simbolitzen un projecte emprenedor en el cap periodístic.

Quan va sorgir la idea?
La cooperació entre emissores municipals és un anhel històric. Fa més de deu anys, quan era director de Ràdio Santpedor, vam fer una trobada d’emissores de la comarca i ja es va parlar de compartir recursos. Fa uns mesos Ràdio Sallent també va reunir directors d’emissores per plantejar treballar en xarxa.
 
A les emissores locals, històricament només hi han treballat voluntaris...
Sí, i era un problema. La idea de formar una cooperativa va sorgir a la tardor, quan ens vam plantejar com podíem fer un salt endavant i propiciar que els ajuntaments financessin la informació a les emissores municipals. Arribem a la conclusió que si els proposem mancomunar serveis naixerà una via per optimitzar recursos i donar una nova dimensió a les ràdios locals. De moment, hi han apostat Santpedor, Sallent, Sant Fruitós i Santa Maria d’Oló. Esperem que de mica en mica ho facin d’altres.
 
Amb quines traves us heu trobat?
La burocràcia és el principal obstacle. El model històric de la ràdio gestionada per voluntaris no té un encaix legal gaire clar. Hi ha un buit legal. Una emissora municipal és un servei públic, però cap llei diu que el puguin gestionar voluntaris. El nou model que proposem té un fonament legal més sòlid: una cooperativa és una empresa i la llei de l’audiovisual diu que els ajuntaments poden contractar productes de ràdio a empreses sense cedir-ne la gestió.
 
I no posen traves per contractar personal?
Tot i que hi hagi voluntat política, els procediments són molt garantistes i la contractació se la miren del dret i del revés. Això ha alentit el procés.
 
Com us agradaria desenvolupar el projecte d’aquí a uns mesos?
El punt de partida és produir informació setmanal per a Sant Fruitós, Santpedor i Sallent, amb la marca Ona Bages, i per a Santa Maria d’Oló, amb la marca Ona Moianès. Volem teixir complicitats amb més emissores municipals, perquè el nostre objectiu seria poder agrupar totes les ràdios locals del Bages i del Moianès. Som una cooperativa, i això facilita que qui vulgui entrar-hi ho pugui fer amb els mateixos drets dels que ja hi som.
 
I a la llarga?
Si anem trobant recursos, ens agradaria poder consolidar espais d’abast comarcal. Qui sap si d’aquí a uns anys seria possible tenir un informatiu comarcal diari, que expliqui les principals notícies de tota la comarca. Una línia atractiva de creixement seria recuperar emissores municipals que ara estan apagades, com ara a Cardona, a Sant Vicenç de Castellet o a Callús.
 
Com està sent la resposta de la gent aquests primers dies?
Molt engrescadora. Estem molt contents de l’acollida que estem tenint. Tothom diu que és una bona pensada. En la presentació, ens va animar molt veure el centenar llarg de persones que ens va voler acompanyar i els elogis dels alcaldes i del govern al projecte.
 
FITXA

Nom:
Cooperativa Ona Bages i Ona Moianès.
Idea:
Any 2014.
Data de creació:
Març 2015.
Emprenedors:
13 socis fundadors (tots es presenten als webs).

Sector: Mitjans de comunicació.
Adreça:
Plaça Gran, 10. Seu de Ràdio Santpedor .
Web:
www. onabages.cat , www. onamoianes.cat . Xarxes socials: Facebook, Twitter


Els integrants de la iniciativa el dia de la presentació a Món Sant Benet
Arxivat a:
Gent, ona, bages, ràdio, EMPRENEDORIA



Participació