La casa Muntada, un edifici que passa desparcebut

per Lluís Virós, 6 de maig de 2015 a les 01:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. A vegades, algunes cases amb certs valors arquitectònics ens poden passar desapercebuts, com aquesta situada entre dos edificis grans de la plaça Major. És una obra menor d’Ignasi Oms i Ponsa, de 1898, construïda encara en un llenguatge neoclàssic. És un dels edificis burgesos del segle XIX que han substituït, amb el pas del temps, els d’origen medieval o modern que conformaven el centre de Manresa.
 

Es tracta d’un edifici residencial entre mitgeres de planta baixa i quatre pisos. Destaca per la composició de la façana, senzilla i elegant. És força estret i només té la porta del local comercial. El ritme vertical està marcat per l’alineació de les obertures, una porta amb balcó per planta, amb una clara jerarquia horitzontal remarcada per la volada decreixent dels balcons en alçada. El del primer pis és més ample a la part central. La façana està coronada per una petita cornisa. A la darrera planta hi ha una petita terrassa que dóna a la plaça. Les baranes de totes les plantes són de ferro forjat sense decoració. El tractament del mur és d’estuc en fred de color clar, a imitació dels carreus encoixinats, de relleu rugós i amb juntes planes, i s’hi remarquen els emmarcaments. Com a element decoratiu, destaca una petita mènsula sota el balcó de la primera planta que reprodueix un motiu vegetal sota una voluta. Una part de la coberta és el terrat i l’altra part és una teulada a una vessant.
 
El catàleg de Manresa en protegeix la volumetria, l'estructura tipològica i la façana amb els elements: composició, dimensió i emmarcaments de les obertures. La catalogació s'estableix perquè és una casa amb personalitat, obra d’Ignasi Oms, que dignifica i manté l’entorn tradicional de la plaça Major.
 
PER SABER-NE MÉS:
LACUESTA, Raquel, Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins , Delegació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.

Foto: Francesc Rubí



Participació