El carrer Alfons XII, als anys seixanta

per Ignasi Torras Garcia, 19 d'abril de 2015 a les 23:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. L’escriptor manresà Genís Sinca acaba de presentar el llibre “Aquells homes amb barba” que relata bona part de la biografia del fundador de la farmàcia Esteve que segueix presidint la Plana de l’Om. A mitjan dels seixanta, el vial que baixa fins al riu des de la plaça, es remodelava.

La fotografia és del 1965 i mostra les obres del nou carrer Alfons XII, que va projectar des de feia temps l’arquitecte manresà Armengou. Els edificis de la Plana de l’Om, la farmàcia Doctor Esteve, la casa Guilà Baraut i tot l’entorn van guanyar en perspectiva. A més a més, els usuaris de l’estació del Nord de Renfe s’hi arribaven pels carrers Nou i el Born, la Plana de l’Om, carrer de les Piques, plaça de la Reforma i el pont sobre el riu Cardener. Un flamant pont construït a uns tres metres d’altura, per sobre de la carretera de Barcelona. Tant era així que en alguna Innocentada de l’època del Gremi de Sant Lluc algú va escriure: “Manresa, capital del Bages situada a uns tres metres d’altura sobre el nivell de la carretera de Barcelona”.
 
La construcció del nou carrer va comportar l’enderroc d’edificis a la Plana de l’Om, com cal Centó, i als carrers de Talamanca i d’Arbonés, però també la vista de la torre de Santa Caterina des del carrer del Born. El jardí de la llavors nova plaça de la Reforma també es va haver de modificar, on ara hi ha el pàrquing de la Reforma.

Arxiu Comarcal del Bages



Participació