La Manresa del futur

per Itmar Zomeño / Carlota Gallés, 19 de maig de 2012 a les 01:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
REPORTATGE. Com cada 15 dies, les joventuts polítiques dels partits de Manresa debaten un tema relacionat amb la ciutat, la comarca o el país. Aquesta setmana, els hem proposat que imaginin com hauria de ser la Manresa del futur.
Els joves polítics divisen un horitzó en el qual la ciutat els reconegui més. Foto: Ramon Aran


Com a totes les ciutats sempre hi ha coses que ens agradaria canviar o coses que, simplement, podrien millorar. Per tal d’analitzar i comparar les preocupacions dels joves, analitzarem de manera detallada com pot arribar a ser la Manresa que els jovents de diferents agrupacions polítiques volen.

Un gran pol de recerca


Albert Montón, responsable comarcal de les joventuts d'Unió, confessa que «per a les Joventuts d’Unió la Manresa ideal ha de ser aquella que segueixi creixent». Montón desitja poder consolidar la ciutat com un gran pol de recerca i de coneixement. Els joves d'Unió creuen que un altre dels punts clau per al futur és que Manresa «doni facilitats als emprenedors per instal·lar-s’hi». D'altra banda, no menystenen que la ciutat no ha de deixar de ser una ciutat acollidora des de tots els àmbits (servei, oci , etc.).

Manresa com a garantia de l’Estat del Benestar

Els joves de la JERC es plantegen que el futur de Manresa ha d’anar recolzat sobre tres pilars bàsics de l’Estat del benestar: educació, sanitat i dependència. Un dels seus portaveus, Adrià Casado, proposa, en l’àmbit de l’educació, «millorar l’ensenyament universitari encarant aquest amb la demanda pel tipus d’empreses que existeixen a la comarca». Les preocupacions de les joventuts manresanes de la JERC també recauen en el model econòmic que es vol i no és té encara. Es mostren partidaris d’anar «emmarcant una major projecció a aquests tres eixos clau: turisme, comerç i tecnologia». Per acabar, busquen una major participació ciutadana tal com s’havia fet amb els plans d’Actuació Municipal (PAM).

Una capital de vegueria

La Manresa del futur per els Joves per la Independència (les joventuts de Solidaritat) ha de passar per crear una Catalunya Estat amb Manresa com a capital de vegueria. El seu portaveu al Bages, Arnau Padró, assegura que «aquest canvi enfortiria i donaria més centralitat a Manresa». Tanmateix, els independentistes de SI pensen que Manresa necessita un urbanisme pensat per a les persones, és a dir, més còmode i sostenible. Creuen que la Manresa de d’aquí a uns anys ha d'ésser una ciutat més dinàmica i connectada amb la resta del país. Padró també afirma que «ens calen unes bones infraestructures de qualitat perquè Manresa sigui una ciutat realment rellevant».

Una ciutat resolutiva i per a joves


Des de la JSC exclamen contundents que la ciutat ideal és «una Manresa forta, que solucioni els problemes dels ciutadans». Així ho demana i explica el seu primer secretari manresà, Josep González: «entre tots hem de poder dir ben alt que som ciutadans de Manresa». El socialista coincideix amb les JERC a l’hora de demanar una ciutat que respecti els drets de les persones i que doni oportunitats a tots els ciutadans. «Sobretot, volem que es tingui en compte la joventut».

Evitar «la fuga de cervells»

Des de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), la Manresa ideal passaria per una ciutat més endreçada que oferís més perspectives de futur i oportunitats de treball per a la gent jove que hi ha nascut o que hi viu. Sergi Morales, el seu cap local, confessa que volen que s’eviti que la gent hagi de marxar a estudiar a altres indrets.  Explica que això, a priori , no hauria de ser un problema. No obstant això, «la marxa sense possibilitat laboral real de retorn constitueix un seriós inconvenient per al progrés de la ciutat». Morales dóna suport a la proposta de la JSC que la pedra angular de creixement i futur són els joves.

Resulta curiós comprovar com totes les joventuts tenen un projecte similar de ciutat pel que fa als trets més generals. Reforçar l’educació, l’ocupació juvenil i el posicionament de Manresa al món són els principals reptes que es plantegen els possibles polítics del futur. Una altra idea compartida és el potencial propi de la ciutat. Caldrà veure quines d’aquestes prospectives aconsegueixen tirar endavant.Participació