“Volem donar-li vida al mercat”

per Anna Pujol, 22 de desembre de 2014 a les 17:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de desembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. També hi ha qui emprèn emmarcat en un mercat. Municipal, d’aquells de tota la vida. A la Maria, la Laia i l’Eva feia temps que els rondava pel cap la idea d’oferir, en una parada del mercat Puigmercadal, productes agroecològics locals.
Com vau conèixer el món de l’agricultura ecològica?
Laia Collado: Les tres havíem col·laborat en cooperatives de consum. Ja coneixíem una mica el món, ja teníem uns quants contactes de proveïdors…
 
I vosaltres hi heu treballat mai, al camp?
Maria Majà: Sí, hem tingut hort, però l’hem hagut de deixar per incompatibilitats horàries… Ens demanava més hores de les que disposàvem. Tot i així, n’hem après molt, de cultivar la terra.
 
Llavors, us decidiu a obrir una parada aquí al mercat. Quins passos heu hagut de seguir?
L.C.: Per tal que ens la concedissin vam haver de presentar a concurs el nostre projecte: pla d’empresa,  tipus de societat… De fet, la societat ja la teníem des de principis d’any, però per a la concessió vam haver d’esperar fins al maig.
 
Els vostres estudis hi estan relacionats, amb el comerç o l’agricultura?
Eva Hidalgo: Hem estudiat Geografia, Pedagogia i Sociologia. I la veritat és que, tenint en compte els productes, ja estàs tocant una mica de Geografia.
L.C.: I amb tot allò que expliques al públic, que li ensenyes, també fas pedagogia. A més, el mercat és un espai ple d’interaccions humanes.
M.M.: Sociologia: interactues amb el públic, amb les altres parades… A la del costat hi anem a buscar iogurts; a la de més enllà, mel…
L.C.: Intentem potenciar una manera de viure basada en la proximitat.
E.H.: Per exemple, amb les senalles que estem preparant com a lots de Nadal. Són regals que saps d’on vénen i cap on van.
L.C.: Inverteixes en salut i, a la vegada, en una possible entrada al món dels productes ecològics.


  Les tres emprenedores, a la parada


 
Per a qui li regalis pot ser un primer pas que no ha fet abans per desconeixement, o a causa del preu?
M.M.: A qui li costa més és a la gent més jove i a la de més edat. Els joves cada vegada estan més conscienciats, però econòmicament no poden permetre’s comprar-ho tot ecològic…
 
Poden anar provant productes esporàdicament?
E.H.: Sí, poden anar-se introduint.
L.C.: I la gent de més edat no ha estat educada ecològicament. Acostumen a treure les fruites i verdures del seu hort o de l’hort del veí, i et diuen que allò que els estàs venent és massa car, per ser el mateix producte. Però no és el mateix producte, perquè ells el que solen fer és llançar-li de tot per tal de veure’l maco, gran i brillant.
M.M.: Els productes agroecològics, en canvi, no són tan lluents exteriorment. Tot i així, quan els proves, quan t’hi endinses, hi trobes la diferència.
 
Falta molta conscienciació...
E.H.: A nivell personal i també a nivell social. Vas a França o a Alemanya i  a cada mercat o supermercat hi ha una bona part de productes agroecològics. I hi ha mercats que ho són completament!
M.M.: Hem d’avançar personalment, socialment, i estaria bé que també ens hi acompanyés la política. Per posar un exemple ben proper, el Puigmercadal hauria de ser un centre neuràlgic del comerç manresà, i l’Ajuntament no el prioritza gens ni mica… Se l’hauria de cuidar molt més, renovar-lo, donar-li visibilitat.
 
I, a part de millores al mercat, de cara al futur què us agradaria canviar de la vostra parada?
E.H.: Hem anat introduint productes de mica en mica: ous, llet, carn, pa… Hem anat oferint cada vegada més productes frescos, i ens agradaria potenciar encara més aquest aspecte preparant sucs naturals. I que la gent se’ls pugui beure aquí mateix.
L.C.: Donant-li vida al mercat.
 
 
FITXA
Projecte: La Senalla del Mercat.
Data de creació : Gener 2014 (i des del maig del 2014 al mercat Puigmercadal). Emprenedores: Maria Majà, Laia Collado i Eva Hidalgo.
Sector: Comerç de proximitat.
Definició: Parada amb productes agroecològics i locals
Públic: Totes les edats.
Xarxes socials : Perfil a Facebook.
Adreça: Plaça del Mercat, Mercat de Puigmercadal, 33-35.
Horari: Obert els matins de dimarts a dissabte; divendres, obert tot el dia.





Participació