Va de fades: La Font de les Tàpies

per Núria Closas, 19 de maig de 2012 a les 03:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
RUTA. Un nou capítol del llibre de rutes, aquesta vegada va de fades. Es tracta d’una circular per la comarca del Moianès, planera i molt agradable, que passa a la vora de l’antic camí ral que anava de Manresa a Vic i que s'utilitzava entre els segles XIII i XIX.
Per començar la caminada cal seguir la carretera N-141 deixant enrere Navarcles, direcció Calders. Conduïm aproximadament uns 3km i agafem un camí de terra que hi ha a l’esquerra de la carretera. A la dreta de la carretera, direcció contrària al camí que hem d’agafar, hi ha un cartell més cridaner que indica la Colònia Jorba i ens pot servir per orientar-nos. Així doncs, agafem el camí de l'esquerra i sense fer cas als trencalls seguim recte fins arribar a una roureda.


Un cop allà, aparquem el cotxe, deixem darrere nostre el camí per on hem vingut i comencem la caminada per un camí que trobarem a la dreta, just al costat d’un camp.
Si seguim recte topem amb la casa de colònies El Canadell, una masia del segle XVI, on es pot visitar la granja, les tines i el celler.

El Canadell Foto: Núria Closas


Travessem la casa i a 200 metres a l’est trobem l’ermita de St. Salvador del Canadell, de tradició gòtica (s.XVII) però amb fonaments romànics del segle XIII.

 Ermita St Slavador del Canadell Foto: Núria Closas

A partir d’ara seguirem les marques blanques i grogues.

Deixem l’ermita a la dreta i continuem la nostra travessia entre camps i sempre recte, ara sí, per l’antic camí ral que anava de Manresa a Vic. Seguint el camí anirem deixant també a la dreta, la casa de les Quingles i la Torrecabota.

Al cap d’una bona estona, trobarem un cartell a la dreta que senyala un caminet estret amb una baixada una mica pendent. Si el seguim ens conduirà, sense cap dubte, al punt culminant de l’excursió: la Font de les Tàpies.  Si bé l’excés és una mica dificultós, l’esforç és ben merescut, ja que arribarem a una fondalada amb un salt d’aigua i una font precioses que recorden a un bosc de fades, com molt bé destaca el poema de Josep Fàbrega i Selva (Súria 1947):

A dalt, al capdamunt, una codina
i al seu costat mil fulles embastades;
a sota, un raig de sol llambra una ondina,
i al capdavall un gorg, catau de fades.

Hi ha un cascadeig de flors, llit d’una elfina,
que esquitxa de rovell molsa i mirades:
i una llengua d’argent besa i clenxina
un domàs fet de verds, com arracades.

Al mig de tot, els rinxols de la lluna
Escampen llum i borrallons d’albada.
Una nimfa es pentina a la cascada.
 
Un fil de plata es bressola i s’esgruna
lliscant molses avall, després s’apaga.
Només pentina el vent una bisnaga.
 
Extret del llibre “Postals de Calders” de Josep Fàbrega i SelvaFont de les Tàpies Foto: Marta Vidal

Per tornar a buscar el cotxe només cal seguir un camí que fa pujada, direcció oposada d’on venim. Un cop a dalt, trenquem a la dreta, passem pel costat de la casa de les Tàpies i al final del camí a l’esquerra tornarem a ser a la roureda.

Si encara no us heu cansat prou, per aquesta zona hi han un munt de camins i llocs molt bonics per descobrir.

Nom: La Font de les Tàpies
Circular : Cta N-141 trencall km 11.
Distància recorreguda: 9 km
Temps: 2 hores
Dificultat: Fàcil-mitjanaParticipació