Els esplais marxen de campaments internacionals a Lituània

per Anna Pujol, 24 d'abril de 2012 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ENTITATS. El Vic-Remei de Manresa, el Geps de Santpedor i el Roques Albes de Sallent participaran aquest estiu en la festa d'aniversari de la Lithuanian Young Falcon Union.
Our power is our unity 2012. For the past 20 years! («El nostre poder és la nostra unitat 2012. Pels darrers 20 anys!»), així s'anomenen els campaments internacionals que es celebraran del 29 de juny al 8 de juliol al càmping Pasaka. Enmig del bosc, a menys d'un quilòmetre del mar Bàltic, al costat de Klaipeda, la tercera ciutat més gran del país.


Per què a Lituània? Perquè aquest 2012 es celebra el vintè aniversari de la Lithuanian Young Falcon Union (Unió de Joves Falcons Lituans), una associació d'esplais que forma part de l'IFM-SEI (Moviment Internacional Falcó-Socialista per l'Educació Internacional). S'ha convidat a tots els membres d'aquest moviment, un dels quals és l'Esplac (Esplais Catalans), on trobem les tres entitats bagenques que hem anomenat abans: Vic-Remei, Geps i Roques Albes.


Valors
La invitació anticipa: «No celebrarem només el nostre aniversari, sinó la nostra diversitat». Els valors que regiran els campaments seran el respecte, la no discriminació, la igualtat, la ciutadania, la voluntarietat, la solidaritat i la justícia.

La Lithuanian Young Falcon Union explica que la màxima finalitat de les seves activitats és «encoratjar els nens a participar en la vida social. Això hauria de desenvolupar el seu sentiment de responsabilitat, sociabilitat i aconseguir d'aquesta manera ser ciutadans actius».

Valors, propòsits, característics també en les agendes dels esplais catalans. La web d'Esplac afirma: «Som una associació d'esplais laica i progressista que treballa des del voluntariat per a la transformació social, mitjançant l'educació en drets dels infants». Proposen una alternativa a l'oci actual, oberta a tots els infants i joves sigui quina sigui la seva condició social. De moment, ho porten a terme 101 esplais d'una seixantena de poblacions, més de 6.500 nens i 1.600 monitors.

Altres projectes
L'IFM-SEI, l'organització de la qual formen part tant els Joves Falcons Lituans com l'Esplac, té 90 anys d'història. Organitza seminaris, diferents projectes i campaments internacionals, que intenten assolir, amb la unió de cultures, una societat més justa. Les següents imatges són dels projectes 'Train for Change' i 'All together', respectivament.


'All together', proposta també de l'IFM-SEI, l'any 2008

Un dels lemes del Moviment Internacional Falcó és «dels infants i joves, cap als infants i joves». Ells emeten i ells reben. Segons afirmen els falcons, «creiem fermament que els infants poden prendre decisions sobre aspectes globals, ja que aquests aspectes els afecten directament. Tan sols necessiten sentir que les seves veus són escoltades en la societat».


Enllaços:


- Esplais Catalans
- Unió de Joves Falcons Lituans
- Moviment Internacional Falcó (IFM-SEI)

Participació