Regeneració democràtica

per Pere Culell, 18 de novembre de 2014 a les 11:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vivim uns moments políticament intensos. No tan sols pel procés català, sinó per tota la corrupció que s’està destapant, dia sí, dia també. Els ciutadans no donen l’abast a pair-ho i han perdut la confiança en les institucions. La política tal i com s’ha fet durant els darrers 30 anys no és acceptable. En moments de vaques grasses, es desconeixien actuacions que ara han quedat al descobert, generant estupefacció i ràbia. Sobretot, en uns moments de penúria econòmica, de la qual se’n culpa els ciutadans. Per això es reclamen, ara, la transparència i l’honestedat com mai abans havia passat.

A nivell estatal, sembla que el PP i el PSOE no són capaços de redreçar la situació; potser la inèrcia de la forma d’actuar durant les darreres dècades, els supera. Això explica l’efervescència de Podemos, basada en la necessitat d’empoderament de la ciutadania, que ja no en té prou en votar cada 4 anys; necessita participar en les decisions i controlar de prop els càrrecs públics. La manca d’il•lusió en el futur, dels espanyols, fa que els partits clàssics no es vegin com solució als problemes actuals i vinents. Si el PP i el PSOE no tenen cintura per canviar les formes i el projecte, la davallada electoral que poden patir pot ser espectacular.

Aquesta és una gran diferència amb el procés català: la nostra ciutadania té clara la situació actual, de recentralització i ofec econòmic que patim del govern central. D’altra banda, el projecte d’un nou país, d’una República Catalana per construir, els origina il•lusió. Sabem que, un cop demostrada la majoria independentista de la nostra nació, iniciarem un procés de construcció nacional basat en els millors models al nostre abast. Escriurem la nostra constitució, de forma participativa. Decidirem quin models de sanitat, educació i serveis socials volem. Regenerarem la política catalana, per tal d’exigir netedat i transparència als nostres representants, tot i castigant tant el corrupte com el corruptor. Començar de bell nou, té aquest avantatge: no ser esclaus de sistemes obsolets i totalment superats per l’exigència cada cop més ferma i nítida de coparticipació en la cosa pública dels nostres ciutadans. Ho farem!

Arxivat a:
Opinió



Participació