1969, concurs de sardanes a la plaça Major

per Ignasi Torras i Garcia, 13 de novembre de 2014 a les 01:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El 24è Concurs de Colles Sardanistes va omplir de gom a gom la plaça de l’Ajuntament farcida de membres de les colles participants i d'un nombrós públic que va poder seguir una de les poques manifestacions de cultura catalana conservades durant la dictadura.

La Plaça Major ha estat escenari d'innombrables esdeveniments festius. Del meu record d'infantesa, l'anomenàvem la plaça de la ciutat o de l'Ajuntament, entre d'altres noms. Era un dels punts on es feien les festes tradicionals. A la tarda de les vigílies de la festa de la Misteriosa Llum, Corpus, Enramades i la Festa Major, sortien els gegants --el gegant i la geganta-- i des de l'any 1951 la geganteta o Pubilla del Pla de Bages, cedida gentilment a la ciutat per la bona gent del Gremi de Sant Lluc, patró de metges i pintors.
 
La fotografia és del dia 22 de febrer de 1969 i correspon al XXIVè Concurs de Colles Sardanistes, organitzat durant molts anys per l'Agrupació Manresana de Folklore, dins del programa de les festes de la Misteriosa Llum. Aquell any va comptar amb la participació de 46 colles procedents de pobles i ciutats de Catalunya, acompanyats per la cobla La Principal de Bages. Es va fer un minut de silenci dedicat a la memòria de l'il·lustre compositor, el mestre Francesc Juanola i Reixach.    
 
Durant el transcurs del concurs es van interpretar dues sardanes de lluïment, i la sardana revessa fou resolta per les colles Alba, Mirant al cel, Terra aimada, Repuntejant, Ametller, Rosa d'abril, Estel català i Flors d'estiu.
 


El resultat final es va resoldre així: 1r Violetes del bosc de Barcelona, amb 227 punts; 2n Ametller, també de Barcelona, amb 212 punts; 3r Rosa de Sant Jordi, amb 193 punts, i altres colles Mirant el cel, de Sabadell; Riallera, de Vic; Dansaires del Penedès, del Vendrell i Rosa d'abril. El concurs resultà esplèndid i brillant per la gran concurrència de colles sardanistes i de públic, a la Plaça. En llocs preferents, Joan Antoni Pusó i Novau, regidor delegat en nom de l'Ajuntament, i els administradors de la festa, Montserrat Vives, Antoni Fernàndez, Teresa Torras, Montserrat Ribas, Josep Padró, Josep M. Escribano, Gonçal Mazcuñan i Antoni Bahí.    





Participació