Bugada al Pou. Novembre 2014

Mirada esbiaixada, però certa, de la ciutat. PER QUINTÍ TORRA CORDONS

per Quintí Torra Cordons, 12 de novembre de 2014 a les 12:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Aute més íntim
 
Començo la rentada mensual amb una informació de primera mà. Com deveu saber, Luis Eduardo Aute va ser a Manresa, a la sala el Sielu dins cel cicle Tocats de Lletra, que aquest any es centrava en la intimitat. Allà —a part de passar al públic que omplia la sala un documental més aviat surrealista basat en part de la seva obra pictòrica amb la qual ja ha il·lustrat algun dels seus discos— només hi va recitar els seus poemigas. Però després, llavors sí en la més estricta intimitat, va sopar a casa del company Josep Maria Oliva —amb qui l’uneix una gran amistat— i va cantar un parell de cançons. La darrera de les quals, La belleza, l’hi va dedicar a la Noemí, del restaurant el Traster, i que n’és una gran fan. No hi pot haver un relat més íntim, certament.
 
Anunci de proximitat
 
Continuant amb la proximitat, em refereixo a un rètol que hi ha a la cantonada de la Bonavista amb la carretera de Santpedor. Concretament, als vidres d’un local que abans albergava una oficina del Banc Sabadell clausurada després que l’entitat absorbís Caixa Penedès. El cartell anuncia la proximitat de LOWING, l’establiment d’electrodomèstics a (teòric) baix preu que hi ha al carrer de Sant Joan d'en Coll que, evidentment, no és pas a 50 metres com indica el cartell, sinó a ben bé 150. O han pres malament la mida o el que pretenen és que la gent s’apropi a la botiga. Ara que, si van en cotxe, el més probable és que l’hagin de guardar a la butxaca. 
 
Negocis efímers
 
Pocs metres més enllà, a la carretera de Vic, just davant de l’històric Chinito, s’hi va instal·lar una botiga de coixins i matalassos que es diu Dulces sueños. El negoci va obrir portes arran de l’empenta del programa Entre todos de Televisió Espanyola que, posteriorment, ha estat molt criticat per fer vendre duros a quatre pessetes i generar esperances a gent ben humil. Doncs bé, el dolç somni, en aquest cas, no ha durat gaire. La botiga tanca. I és que la televisió és capaç de fer pujar algú o alguna cosa al capdamunt gairebé tan ràpid com després cau en l’oblit. El dia a dia del comerç és molt dur, encara que, de bon principi es pugui arrencar entre tots. 
 
Protesta gràfica
 
Seguint amb el comerç i la promoció econòmica, la situació al barri Antic comença a ser dramàtica. L’ambient es degrada i el degoteig de tancament d’establiments és constant. Per tot plegat, el 2 d’octubre passat, els veïns del sector es van manifestar a la plaça Major. Demanen més civisme i la intervenció municipal i les seves reivindicacions també van cridar l’atenció de la nova corresponsalia de la Catalunya central de TV3. Dies després, la protesta continua viva, si més no a l’aparador de la botiga de decoració i rehabilitació del carrer de Na Bastardes, propietat d’un dels promotors de la protesta ciutadana, l’interiorista Josep Maria Roma. La foto que publiquem és prou eloqüent.
 




Que pixin en un altre lloc
 
Els problemes de convivència i d’incivisme però, no són exclusius del centre històric de Manresa. Les trifulgues entre els amos d’animals domèstics i la resta de ciutadans ja fa anys que duren i, tot i haver-hi ordenament jurídic per sancionar, que jo sàpiga, no s’ha multat mai ningú. Al CAP de la Sagrada Família, com els veïns del barri Antic, ja en deuen estar tips. Us mostro un rètol del mateix centre que ve a dir que els gossos no s’hi pixin.  
 




Sintonia capgirada
 
Ara que, per animalada --això sí inofensiva-- la que va patir el dial de l’emissora d’Intereconomía a la Catalunya Central (101.7), llogat al grup TLB. Els aparells de ràdio dels vehicles tenen un sistema anomenat RDS (Radio Data System) que, a part de mantenir l’emissora seleccionada quan aquesta canvia de dial i s’està en circulació, també sobreimpressionen en pantalla el nom de la cadena. El cas és que, algun simpàtic, va piratejar i manipular els sistema RDS d’Intereconomía i durant uns dies hi va fer aparèixer el missatge “Vota Sí Sí”. La imatge que publiquem demostra l’aparició d’una consigna absolutament contrària a la línia editorial del mitjà, per cert.  












 
Visita reial al Kursaal
 
I per acabar, deixeu-me explicar una xafarderia de la reialesa, o de la família de la reialesa. M’han assegurat per part certa que la germana de la reina Letizia, Telma Ortiz, va assistir a l’espectacle A+A, d’Ángel Corella i Adam Malikian, al teatre Kursaal, convidada per la família Tous. Em diuen també que després va assistir a la festa privada que es va fer, on va poder saludar els artistes.
 
 
 
 
 
 
 






Arxivat a:
El Cul del Pou, BUGADA



Participació