L’esplendor de la casa Asols

per Lluís Virós, 26 d'octubre de 2014 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. La casa Asols és un dels grans casals del segle XVIII situats al centre de la ciutat. És un edifici de transició entre l’estil barroc i el neoclàssic, construït el 1789 i que recentment ha estat rehabilitat en profunditat.

Es troba al carrer de la Codinella i la façana dóna a la part baixa de la via de sant Ignasi, un carrer creat durant la Guerra Civil amb el cobriment de l’antic torrent i que havia quedat inacabat. Aquest entorn ha estat remodelat fa poc i la casa Asols és un dels pocs elements patrimonials que manté, tot i que creiem que la vista de la seva façana és la principal víctima de la nova passarel·la metàl·lica que uneix el barri antic amb les Escodines.
 
L’edifici va ser construït per la família Asols, enriquida durant el segle XVIII amb el comerç de la seda fins al punt que alguns dels seus membres van estudiar i foren professionals liberals. Durant el segle XIX es convertiran en fabricants tèxtils i en els socis principals de la Compañía Fabril de Carbones Eléctricos, una fàbrica especial amb cinc grans xemeneies situada a Boades, al terme de Castellgalí.
 
Es tracta d’un gran casal edificat sobre una àmplia parcel·la que consta de planta baixa i tres pisos. Amb el temps es va convertir en un edifici d'habitatges amb dues escales de veïns. La situada més a la dreta conté el portal i l'escala principal. La façana principal presenta un ritme format per alineacions horitzontals i verticals de balcons amb barana de forja amb una amplada que va disminuint lleugerament en els pisos superiors. Les portes dels balcons estan cobertes per uns característics arcs rebaixats. Les úniques irregularitats de la façana són les finestres que hi ha sobre la porta principal i la fornícula que contenia una imatge religiosa. La coberta és de teula a doble vessant. L’edifici ha estat del tot remodelat i només se n’ha conservat la forma de la façana, s’hi ha afegit una part a l’esquerre que manté una façana diferenciada i s’hi ha deixat una franja de pedra vista a la planta baixa.
 
El catàleg protegeix la volumetria i l'aspecte exterior de l'edifici --tal i com s’ha fet en la recent restauració-- per la seva importància històrica i artística, ja que és un element definidor de la imatge del carrer de la Codinella.
 
PER SABER-NE MÉS:
 
Xavier Sitjes: Els casals barrocs manresans, a Bages, any XI, núm. 125-126 (juliol – agost de 1963), p. 11.

Foto: Francesc Rubí



Participació