El nou hospital de Sant Joan de Déu

per Pere Culell, 18 d'octubre de 2014 a les 10:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’ampliació de l’hospital de Sant Joan de Déu, culminació física de la fusió hospitalària de Manresa, va començar el 2008. La primera fase va concloure l’octubre de 2010, reiniciant-se les obres el març de 2012. El proppassat 6 d’octubre, es va inaugurar la segona fase de les obres, que permetrà unificar l’activitat hospitalària d’atenció pública en un únic centre. En una superfície total de 60.000 metres quadrats, s’ubicaran 402 llits ampliables, 17 quiròfans, 4 sales de parts, 69 consultoris, 54 boxs d’urgències ampliables, i 16 llits d’observació d’urgències.

Aquest procés ha estat possible, sobretot, gràcies a la complicitat, el compromís i la confiança entre els diversos consistoris municipals, els gestors de l’hospital i el departament de Salut de la Generalitat. Cal destacar les diverses sinergies que hi ha hagut per tal de tirar endavant aquesta fusió, en una època de greu crisi econòmica com la que estem vivint. No em puc estar de destacar el paper de líder i aglutinador que ha tingut Manel Jovells, director general de la Fundació Althaia. Va recollir el testimoni en moments molt tensos i difícils i va aconseguir fer creure als professionals en el futur immediat de la institució. En aquests moments, es respira il•lusió on abans hi havia recel.

El nou centre disposarà d’instal•lacions amb l’última tecnologia, incorporant nous serveis com la radioteràpia, la ressonància magnètica o la biòpsia per estereotàxia. Es redueixen, doncs, els trasllats de pacients cap al Vallès, i Manresa i la comarca del Bages milloren un punt de capitalitat molt important, afermant-se com a hospital de referència de la Catalunya Central. Aquesta inauguració coincideix en el temps en la millora dels resultats obtinguts en les auditories d’acreditació per part del departament de Salut, passant del 90,57% d’estàndards essencials assolits, al 93,37% actual. I també en una voluntat decidida de reduir les llistes d’espera. En moments molt complexos, doncs, s’ha invertit per donar una assistència de millor qualitat als nostres conciutadans, demostrant que la sanitat no vol polititzacions ni demagògies, sinó consensos per tal de millorar la salut, en un sentit ampli, de la població.




Participació